Læsetid: 3 min.

Kom en tiger i kirken

Milliardær købte Absalons Kirke på Vesterbro, og med hjælp fra blandt andet Tal R har han indrettet den som moderne forsamlingshus. Vi var til en aften i solens tegn
Milliardær købte Absalons Kirke på Vesterbro, og med hjælp fra blandt andet Tal R har han indrettet den som moderne forsamlingshus. Vi var til en aften i solens tegn

Pernille Sloth/iBureauet

10. oktober 2015

»Vil du med i kirke,« spurgte veninden. Sikken et spørgsmål, og jeg blev da også temmelig forskrækket, men der var ikke tale om almindelig kirkegang. Det gjaldt et særligt arrangement, Greenpeace stod for, og som også havde noget med kunstneren Olafur Eliasson at gøre. Aldersmæssigt er veninden på vej mod Cape Seventy, og da hun ser hamrende godt ud, sagde jeg selvfølgelig ja, men også på grund af Olafur, som altid har interesseret mig. Veninden – vi kan kalde hende V – er ngo’er og en stor tilhænger af Greenpeace. Vi tog cyklerne frem og kørte ud til Absalons Kirke på Vesterbro.

Den er opkaldt efter biskoppen, der indtil for få år siden blev regnet for Københavns grundlægger. Nyere arkæologiske udgravninger har imidlertid vist, at byen fandtes længe før Absalon. Så meget for vores skolelærdom.
For godt et års tid siden lukkede kirken som et Guds hus, fordi danskerne generelt ikke er meget for at gå i kirke. I stedet er den lavet om til et moderne forsamlingshus for lokalområdet. Hvem der står bag? Såmænd ejeren af de populære Tiger-butikker, hvor man kan købe hvad som helst for få penge. Ordet tiger får mig altid til at tænke på benzinselskabet Essos gamle reklamer: Kom en tiger i tanken!

Ejeren hedder Lennart Lajboschitz, og selvom varerne i hans butikker er billige, har han scoret kassen ved a la dyne-Larsen at oprette kædebutikker i en række lande, og ligesom Bill Gates vil han gerne bruge nogle af sine penge på noget socialt. Han købte kirken for 10 millioner kroner.

Efter at ’tigeren’ tog over, er der kommet nyt liv i kirken. Der foregår alt muligt: film, koncerter, foredrag, spisning, yoga, skak, backgammon, bordtennis. Han allierede sig med blandt andre billedkunstneren Tal R og renoverede hele molevitten. Enhver er velkommen til at drysse ind og tage del. Det gjorde V og jeg så.

Little sun hedder et projekt, som er udtænkt af Olafur Eliasson og ingeniøren Frederik Ottesen. Der var en installation, som bestod af en hel masse knaldgule mini-solfangere, udformet som stiliserede sole. Tanken er, at de skal udbredes til en hel verden. Desuden flimrede nogle kunstneriske videoer afsted på endevæggen, uden at vi fangede pointen, og der var forskellige musikindslag. Jeg gik i baren efter rødvin. Foran mig stod en mand, som bad om et lille glas fadøl. »Vi har kun én størrelse,« sagde bartenderen. »Nå, så vil jeg gerne have en stor,« sagde manden.

V og jeg fik os bænket med vinoen og en stærkt krydret wrap-ret til 60 kroner, og snart var der fyldt op med folk ved to langborde. V har lige været på besøg hos sin datter i Sri Lanka, og da en kvinde over for os også lige havde været ude i Sri, kan De nok forstå, kære læser, at snakken gik. Hendes søn var blevet gift med en srilankansk pige, hvis far ejer en rismark, lige nok til, at hans familie kan leve af den. Hendes svoger sluttede sig til os. Han var amerikaner, men hvorfor var han her? Noget med, at han for mange år siden havde truffet en dansk pige – og havde genfundet hende via Google. Nu bor de sammen. Google forever.

Fem fede råd

Vi satte os op på en balkon og skuede ud over forsamlingen, der efter spisningen hurtigt svandt ind. »De skal hjem og se Vild med dans,« foreslog jeg. Vi gik også – ud til vore cykler, hvor vi faldt i snak med en tjekket ung fyr, der fortalte, at han studerer på DTU og er aktiv i Ung Energi, som forsøger at vinde gymnasiaster for miljøsagen. Ikke nogen nem opgave, men man bruger et slogan, der hedder Fem fede råd. Noget med at købe brugt tøj i stedet for nyt, drikke fadøl i stedet for flaskeøl, droppe flyrejser til fordel for musikfestivaler hertillands, spise grøntsager i stedet for rødt kød samt undgå strømspild.

Jeg spurgte om noget, jeg længe har været i tvivl om, Hvornår kan det betale sig at slukke for tv’et og computeren? Efter en time? Efter otte? Der florerer en påstand om, at det ikke altid kan betale sig, da der bruges meget strøm på at starte apparaterne op igen. Sluk, sagde han. Jo mere, des bedre. Så fik jeg da på samme aften både kunst, mad, socialt samvær, fede råd samt en følelse af at være bare en lille smule hellig.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu