Læsetid: 5 min.

Et imponerende værk om hjernens opdigtede verden

Vores bevidsthed er en fortælling, hjernen skaber, hævder Thomas Thaulov Raab i sit imponerende værk, der er besat af hjernens konstruktionskraft, men ikke filosoferer højlydt over de komplekse sammenhænge mellem hjerne, krop, verden og sprog
21. november 2015

Vi kender kun vores egen bevidsthed og får aldrig indblik i andre menneskers indersider. Bevidstheden kan kun opleves indefra, og bevidsthedsoplevelsen er hjernens model af verden. »Bevidstheden er ganske simpelt hjernens aktivitet,« og den er indlejret i hjernen. Bevidstheden er identisk med oplevelsen af de processer, hvormed hjernen afstemmer netværk med hinanden, og vore »erfaringer har præget os og formet vores oplevelse af verden ved fysisk at forme vores hjerne«. Hvordan vi oplever verden, bestemmes ikke af, hvordan vi sanser den ydre verden. Snarere er det således, at hjernen lærer os at opfatte verden. Hjernen er ikke en passiv modtager, men en aktiv skabende biologisk kraft i os, og »verden er noget, hjernen har opdigtet«. Hjernens primære funktion er at skabe en brugbar forestilling om den verden, vi lever i, samt fortløbende at tilpasse os omgivelserne. Hjernen er en meningsmaskine, der forsøger at håndtere og reducere de kaotiske informationer, vi udsættes for fra verden omkring os.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu