Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Minimetropol med meganatur

Ingen veje fører til Nuuk – man må sejle eller flyve dertil. Der bor 16.992 mennesker i byen, som ligger på en halvø ud til verdens næststørste fjordsystem og er økonomisk, politisk og kulturelt centrum i et land, der er halvtreds gange større end Danmark. Det er her, det sner i Grønland
Vandreturen rundt om Quassussuaq, på dansk Lille Malene, lige uden for Nuuk fører dig ud til Nuup Kangerlua – Godhåbsfjorden.

Anne Mette Ehlers

Moderne Tider
18. december 2015

Som myg om et rensdyr samler turisterne sig ved nationalmuseet og de historiske bygninger i Nuuks kolonihavn. Indbyggerne, som kalder sig nuummiutter, søger væk fra byens travlhed og slentrer forbi kajakstativet og statuen Havets Moder nede ved klipperne.

Her indviede den dansk-norske præst Hans Egede for 287 år siden Godthåb, hvor han bosatte sig for at kristne inuitterne, da det ikke var lykkedes ham at finde nordboerne.

Hans Egedes gule hus står der stadig og bliver i dag brugt af selvstyret til repræsentation.

Kolonihavnen er en tidslomme. Resten af Nuuk er i vækst og har trods sin størrelse en metropols markører med højhuse på 12 etager, bryghus, kulturhus, parlament, golfbane og universitet i en rå ramme af arktisk natur.

FREDAG

Eftermiddag og aften: Fangst og fest

Lad Nuuk være Nuuk til en start. Er det sommer, så ifør dig en overlevelsesdragt, stik fødderne i varme støvler og prop kamera og taske i en vandtæt sæk. Snør hætten stramt til, for nu bliver det koldt. Sus hen over bølgerne halvanden times tid i en åben jolle mod Qooquut, en nedlagt fårefarm og i dag populært udflugtsmål omgivet af høje fjelde i Nuup Kangerlua – Godthåbsfjorden.

Før I lægger til, så pilk et par torsk og rødfisk fra det dybe vand. Tag fangsten med til ødemarksrestauranten Qooqqut Nuan. Her kan kokken efter aftale med turarrangøren tilberede jeres fisk til retter, der på kort tid har gjort det grønne træhus til en restaurant, man taler om både i og omkring Nuuk.

Hvis man tager derud i midten af september, er der Qooquut Festival. Det føles, som om alle med båd har forladt byen for at slappe af og feste med familien. Selv det store, rød-hvide passagerskib Sarfaq Ittuk, kystbyernes livline, har fundet vej hertil i dag og sejler folk ind i hold.

Fra et stort, hvidt tipitelt flyder Didas akustiske guitar ud i fjeldet. Ved broen hygger mindre børn uden redningsveste sig i små gummibåde – den slags var vist ikke gået i vor del af riget. Hav og himmel skifter til blåsort, da det går hjemad. Også kaptajn Ujorsii Therkildsens blik bliver mørkt. Måske tænker han på de isskosser, som vi suser forbi.

Nat: Manhattan Nightclub

Tilbage i Nuuk, lægger båden til ved tidevandsbroen i Atlanthavnen få skridt fra sømandshjemmet. Bor du der, frister den varme seng måske efter dagens friske, arktiske luft, og du kan drømme sødt om hotellets 12 hjemmebagte eftermiddagskager. Vil du ud i Nuuk-natten, er der gang i Manhattan Nightclub fra ved 23-24-tiden. Kaka var forbi i juni, Clemens i november. Fra september til april bør du også tjekke nattehimlen, hvor nordlyset danser.

LØRDAG

Formiddag: Brunch og byliv

Snup en brunch i kulturhuset Katuaq, Nuuks kulturelle samlingspunkt, hvor der er mange koncerter, events og udstillinger. Den markante bygnings bølgende lærketræsfacade fanger øjet og er inspireret af nordlysets dansen. Kig efter opslag på busstoppestederne på vej derhen og se, om der sker noget særligt i aften et sted i byen. Eller spørg de unge i Katuaqs café.

Ved siden af ligger Nuuk Center, Grønlands eneste shoppingcenter. Da man sprængte en klippe bort for at skabe plads til bygningen fløj et klippestykke for langt og slog hul i kulturhuset tag. Sådan kan det gå, når kapitalismen møder kulturen.

Eftermiddag: Kolonihavnskultur

Når maven er fyldt er du klar til tour de historie i Kolonihavnen, hvor du kan fordybe dig i Nationalmuseets rige samlinger. De favner 4.500 års historie fra arktiske stenalderkulturer frem til kolonitiden og nu, hvor Grønland er en selvstyrende del af det danske rigsfællesskab. De berømte, nordgrønlandske mumier fra 1470’erne finder du i det mest afsides rum, og her stirrer babydrengen klædt i skind ud på dig med sine tomme øjenhuler. Alle forklarende tekster på museet er på engelsk og grønlandsk, men ikke dansk.

Aften: Hvalsuppe med whisky

Sidste sommer åbnede det lille hotel og eventsted Inuk Hostels, hvor man bor i hytter, som er en slags nyfortolket tørvemurshus. Gå en tur hertil og nyd udsigten til fjorden og byens vartegn, det spektakulære fjeld Sermitsiaq. Inuk Hostels ligger tæt på byen, men giver alligevel en ødemarksfornemmelse. Og der er jævnligt musik.

Restauranten Charoen Porn tæt på Hotel Hans Egede serverer thaimad med et grønlandsk tvist. Prøv en kraftig suppe med skært hvalkød marineret i Mekhong-whisky. Caffé Pascucci over for selvstyrebygningen har udeservering i godt vejr – her kun 240 km syd for polarcirklen – og er værdig til at blive både din kaffepusher og ølskænker. Fra et spritnyt fadølsanlæg flyder syv tørstslukkende væsker, blandt andet Menabrea brygget på gletsjervand. Bag caféen står parret Krissie og Michael Winberg, som driver 4-5 steder i byen.

SØNDAG

Formiddag: Tilbage til naturen

Tag på en smuk vandretur rundt om fjeldet Quassussuaq, der på dansk simpelthen hedder Lille Malene. Grønne malingklatter på fjeldet viser vej, men de er svære at se. Ved stien langs fjorden nyder mange lokale en frokost i det fri, hvor bymennesket føler sig uvant, nøgen og rullet ud af vattet i det rå fjeld. Naturen er virkelig stor, smuk og barsk.

Hvalsafari er et andet bud på en udflugt. Godthåbsfjordens pukkelhvaler er stedtrofaste, og hvis du fanger en hale med din kameralinse, så send fotoet til hvalforsker Malene Simon fra Grønlands Naturinstitut. Forskerne bruger det, og du får mail retur om, hvor dyret er set sidst. Takuss. Vi ses.

Anne Mette Ehlers står bag udstillingen ’Varm Is’ med billeder fra Ilulissat Isfjord og Diskobugten, som netop været vist på Arktisk Institut i København.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her