Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Gensyn med O.J. Simpson

Tv fra retssagen mod OJ Simpson skabte fokus, men det er Toobins bog, der giver reel indsigt i sagen
Moderne Tider
12. marts 2016

Til sidst var det hverken OJ Simpson selv, hans motiver eller hans psyke, der var det ’interessante’ ved hans sag.

Uanset om man ser ham som uskyldig, eller ser drabet på Nicole Brown Simpson som den logiske udgang på en lang historie om utroskab, ligger det virkelige mysterium ikke i sagen, men i hele det cirkus, der omgav den.

Tv-programmet American Crime Story: The People vs OJ Simpson, der kører lige nu, er efter min smag lidt for optaget af Simpson, og lidt for opsat på at fremvise forsvarsadvokaterne med samme grad af ærværdighed, som de har tilskrevet sig selv. Dramaturgisk giver det mening. Publikum har brug for noget at fæste sin lid til. Men faktum er, at intet under retssagen fremstod særlig ærværdigt.

Jeg vil dog takke programmet for at lede mig tilbage til Jeffrey Toobins underholdende omend lettere nihilistiske The Run of His Life: The People vs OJ Simpson, der udkom i 1996.

Alt det uden om Simpson

Toobin var blevet sat på sagen af the New Yorker, selv om han ikke var retsreporter. Men han havde sans for at opsnappe og finkæmme dokumenter. Han afslørede således, at Mark Fuhrman, den første betjent fra LA’s politi, der ankom til gerningsstedet, var blæsende racist, hvilket Toobin udpenslede i New Yorkers spalter. Anklagemyndigheden fandt aldrig rigtig ud af, hvordan de skulle tackle den kæmpe neonpil, der pegede tilbage mod en lang historie af regulær krig mellem afroamerikanere og LA’s politistyrke.

Toobin var imidlertid aldrig interesseret i det store spørgsmål om, Hvad Det Hele Så Betød For Amerika. I stedet beskrev han indgående, hvad han kaldte et judo forsvar, i betydningen et forsvar, der bruger anklagemyndighedens vægt som våben.

Heller ikke Toobin opfattede OJ Simpson som særlig interessant i sig selv. I stedet splittede han advokaterne til atomer. Særligt i portrættet af Shapiro, der senere skrev sin egen bog om sagen. Den blev – ligesom Toobins og alle andre OJ bøger – øjeblikkeligt en bestseller.

© The Guardian og Information

Oversat af Nina Trige Andersen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her