Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Er udskamning nødvendig?

Anbefalelseværdigt katalog over online ydmygelser – og et forslag til konstruktive og oprørske trolls
Moderne Tider
5. marts 2016

Det vil ikke komme som en overraskelse for Jon Ronsons fans, at hans nyeste bog er drevet af nysgerrighed over alle de besynderlige ting, folk foretager sig. Det har været hans modus operandi i årevis. I So You’ve Been Publicly Shamed er der imidlertid også noget andet på spil: frygt.

Det er en bog om sociale mediers – særligt Twitters – brutalitet. Som Ronson viser, er straffen for online-fadæser ofte ude af proportioner. Via historiske sammenligninger, konkluderer han, at den måde, folk bliver offentligt ydmyget i dag ville have været utænkelig selv i det puritanske 19. århundrede.

Nutidens bødler lider af en særlig 21. århundredesygdom, hvor intet er for småt til at udgøre en inderlig krænkelse, og en del af sygdommen er, at krænkelserne opsøges aktivt.

For at forstå dette fænomen opsøger Ronson bl.a. psykiateren James Gilligan, der mener, at vold – som ofte udgør et forsøg på genrejsning af selvtilliden – næsten altid kan føres tilbage til skam. Ronson bøjer ikke i neon, hvad vi kan bruge denne indsigt til, men læseren kan jo gøre sig sine egne tanker.

Som Gilligan påpeger, fører offentlig udskamning ofte til det, vi kalder selvfornægtelse. Der indtræffer en kulde, en slags død. Skam er en ondsindet mekanisme, og selvom Ronsons bog sommetider føles som en magasinfeature på speed er det genialt, at netop han har gjort sig den ulejlighed at undersøge denne mekanisme i vores online tilværelse.

I Is Shame Necessary? udforsker Jennifer Jacquet, lektor i miljøstudier ved New York University hvad hun lettere hoverende kalder »et gammelt redskab anvendt på nye måder«, og selv om hun ikke ønsker at gå efter enkeltpersoner – hun opfordrer i stedet til at trolle f.eks. store virksomheder og myndigheder – er det ikke vanskeligt at se, hvordan de teknikker, hun forklarer i sin bog, kan misforstås og måske endda misbruges.

Hvordan kan man f.eks. udskamme ’usunde’ fødevarer uden samtidig at udskamme dem, der spiser dem? Som en god protestant mener jeg bestemt, at skam har sin plads, men som Ronson viser, kan det være et frygtindgydende redskab.

Is Shame Necessary?
Jennifer Jacquet
Allen Lane

So You've Been Publicy Shamed
Jon Ronson
Picador

© Observer og Information
Oversættelse Nina Trige Andersen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Sørensen

Der bliver flere af disse typer og med narko og internet høre vi dem oftere:
"Sociopater
Sociopater har en tendens til at være nervøse og let blive ophidsede. De kan være lidt svære at gennemskue og kan ofte få store følelsesmæssige udbrud; herunder også vredesudbrud. De er ofte u-uddannede og lever lidt på kanten af samfundet. Har svært ved at holde på almindelige jobs og ofte også ved at blive boende på det samme sted længe ad gangen. Sociopaten kan godt knytte sig til andre, men det er ikke let for ham/hende. Ofte danner de en tilknytning til én bestemt person eller gruppe, og er så helt ligeglade med det øvrige samfund. Sociopaten virker ofte meget forstyrret, og bliver han/hun involveret i en forbrydelse, vil det ofte være på baggrund af en pludselig indskydelse eller et følelsesudbrud.

Psykopater
Psykopater er derimod helt uden evne til at knytte sig til andre og føler igen form for empati, selvom de ofte virker meget charmerende og rare at være sammen med. Psykopater er typisk meget manipulerende og har net ved at vinde andre menneskers tillid. selvom de ikke selv føler som andre mennesker, så lærer de sig selv at kopiere andres følelser, så derfor vil de ofte virke helt normale. Psykopater er ofte vel-uddannede og har gode jobs. Nogle har endda familie eller længerevarende parforhold uden at menneskene omkring dem har nogen anelse om, at de er psykopater. I modsætning til sociopaten er psykopaten altid cool, rolig og ikke til at slå ud af kurs. Involveres han i en forbrydelse, vil han/hun som oftest have planlagt alting helt ned til mindste detalje."

Hvis vi skal have en anden udvikling så skal vi have et andet samfund.