Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Skueproces mod Tony Blair

Det er blevet en yndet sport at karaktermyrde den længst regerende Labour-leder i britisk politisk historie
Moderne Tider
2. april 2016

Historien skrives af sejrherrerne, hedder det ofte. Det passer ikke på Tony Blair. Tre valgsejre, de to ved jordskredsvalg, burde have sikret ham pladsen som Labours mest succesrige leder til dato.

Britisk økonomi præsterede fin vækst i hele hans tid. Der blev investeret massivt i sundhed og uddannelse, børnefattigdommen faldt, og store dele af Labours progressive politik blev videreført af følgende konservative regeringer, herunder minimumsløn, gavmild ulandsbistand og tiltag for større kønsligestilling og homoseksuelles rettigheder.

Alligevel er det i dag god latin, at Blair var en af de værste beboere i Downing Street 10, ja, han ses endda som Storbritanniens »mest hadede mand«.

Fænomenet kan iagttages på begge fløje. Toryerne svælger i at tilsværte den mands ry, der holdt dem fra magten i over et årti, mens dele af venstrefløjen ivrigt bistår højrefløjen, når de insisterer på, at Labour intet fornuftigt foretog sig i sin lange regeringstid.

Ingen dybere svar

Seneste bidrag til Blair-hadeindustrien er Tom Bowers Broken Wows, en 688 sider lang monoton tirade af ondskabsfuldheder.

Problemet med Bowers version er, at selv når hans kritik er fuldt berettiget – det lykkedes aldrig for Blair at få styr på sin egenrådige finansminister Gordon Brown, han var alt for naiv over for efterretningsmaterialet om irakiske masseødelæggelsesvåben og alt for ivrig efter at gå i krigsparløb med Bush – fortæller han sin historie i et så anklagende tonefald, at der ikke levnes plads til nuancer og kontekst.

Han har ingen forståelse for de enorme udfordringer, Blair stod overfor efter 18 år med konservative regeringer, ingen sans for dilemmaet i at stå over for en krigsgal amerikansk præsident. Hvis man interesserer sig for, hvorfor Blair begik de fejl, han begik, har bogen ikke svar, der rækker dybere end til, at manden nu engang var en indbildsk nar.

At læse den er som at overvære en skueproces, hvor kun anklagerens vidner høres. Hvis nogen af de personer, han har interviewet, er kommet til at sige et rosende ord om Blair, så videregives det ikke.

© The Guardian og Information 

Oversat af Niels Ivar Larsen

Tom Bower
'Tony Blair – The Tragedy of Power'
688 sider. 20 pund
Faber

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her