Læsetid: 1 min.

Stjernestatus i frit fald

Seymours Hershs teorier om drabet på bin Laden og krigen i Syrien mangler overbevisningskraft
23. april 2016

I 10 år var Osama bin Laden – den saudiske multimillionær, der erklærede Vesten krig og orkestrerede 11. septemberangrebene mod USA – verdens mest eftersøgte forbryder. Men trods historiens største menneskejagt formåede han i hele denne periode at holde sig skjult.

Officielt blev han dræbt, fordi han ikke ville overgive sig, da amerikanske Navy SEALS stormede hans skjulested i Pakistan – en hemmelig operation, de pakistanske myndigheder angiveligt var uvidende om.

Den version bestrides af den prisbelønnede journalist Seymour Hersh – manden, der gravede nogle af de seneste årtiers største skandalehistorier i USA frem, napalmbombningen af civile i Vietnam og torturen i Abu Ghraib-fængslet.

For mange tvivlsomme kilder

Hersh hævder, at pakistanerne havde holdt bin Laden fanget siden 2006, at en pakistansk officer sladrede til USA om det for penge, at Pakistan gav grønt lys for operationen, og at bin Laden blev likvideret med koldt blod.

Disse teorier udfoldede Hersh i en artikel i London Review of Books sidste år, og nu er de slagnummeret i The Killing of Osama bin Laden – en antologi, der også kolporterer den teori, at Assads regime i Syrien var offer for en tyrkisk-amerikansk konspiration, der beskyldte regimet for at have myrdet civile med kemiske kampstoffer, der i virkeligheden blev brugt af oprørsgruppen al-Nusra.

Intet har siden artiklernes første udgivelse bidraget underbygge deres troværdighed. Hersh bruger kun anonyme kilder, de fleste af dem angiveligt pensionerede amerikanske embedsmænd. At tjekke kvaliteten af hans informanter lader sig således ikke gøre.

Og selv om USA har en lang tradition for at mørklægge fakta og forsøge at styre offentligheden, er konspirationer meget mere vidtgående.

I sidste ende taber Hersh troværdighed af samme grund, som alle konspirationsteoretikere gør det: Hvis alt dette skulle være sandt, skulle et meget stort antal mennesker være enedes om et meget detaljeret væv af løgne og have evnet at fastholde det i årevis.

© The Guardian og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Seymour Hersh: 'The Killing of Osama bin Laden'
144 sider. 13 pund
Verso

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mikael Velschow-Rasmussen

Fra Artiklen:
- "I sidste ende taber Hersh troværdighed af samme grund, som alle konspirationsteoretikere gør det: Hvis alt dette skulle være sandt, skulle et meget stort antal mennesker være enedes om et meget detaljeret væv af løgne og have evnet at fastholde det i årevis".

Åårhhh .... jeg ved nu ikke .... !!
- Manhattan project, Tonkin affæren, WMD ...
For sådan at tage de helt åbenlyse.

Jeg tror at der altid vil være 'leaks' i meget store konspirationer, men jeg tror også på at skræmmetaktik kan få rigtig mange til at holde mund; hvis det pludselig er dit liv det drejer sig om, retter du hurtigt ind.
Endvidere har skræmmetaktikken den fordel at de få tilbageværende 'leaks' hurtigt kan afskrives som sølvpapirhatte.

Jeg synes ærligt talt det virker absurd, at Hersh skulle sætte sin 'stjerne-status' på spil ved ikke at have fuldstændig styr på sandfærdigheden af sine kilder i forhold til de historier han publicerer. (Læste dengang det kom frem i London Book of reviews en hel del om denne historie plus en hel del om Hersh).

Hvis jeg tager min sølvpapirshat på, synes jeg det er mere mærkeligt, hvis det skulle være lykkedes Pakistan at holde en kronisk syg Bin Laden i live indtil et SEAL team under stor fanfare kunne slå ham ihjel.