Læsetid: 8 min.

Vesten, en biopolitisk dødsmaskine

»Den politiske magts første grundlag er et liv, der er absolut dræbeligt, og som politiseres gennem sin egen dræbelighed.« Den italienske filosof Giorgio Agambens hovedværk foreligger nu endelig i en dansk oversættelse, der desværre ikke er uden mangler
Indenrigsminister Inger Støjberg har næppe haft Agamben i tankerne, da hun i vinter posserede foran flygtningeteltene i Thisted, men hele opstillingen med hende som suverænens repræsentant og flygtningene som de nøgne liv er som taget ud af Agambens tænkning.

Henning Bagger

2. april 2016

To europæiske begivenheder i den sidste halvdel af 2015 fremviste med al ønskelig tydelighed relevansen af Agambens filosofi: på den ene side den såkaldte ’flygtningekrise’, der for alvor accelererede i sensommeren, og på den anden side den undtagelsestilstand, den franske præsident Hollande erklærede efter massedrabene i Paris i november.

Den første begivenhed konfronterede (endnu engang) europæerne med det, Agamben kalder det nøgne liv – livet reduceret til det rene biologiske faktum, ekskluderet fra den politiske orden og dog inkluderet netop gennem denne eksklusion. Den anden begivenhed fremviste suverænitetens væsen, som Agamben med den nazistiske jurist Carl Schmitt bestemmer som »den, der træffer afgørelse om undtagelsestilstanden«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Torben R. Jensen
 • Jørgen Steen Andersen
 • Per Jongberg
 • Philip B. Johnsen
 • Jette M. Abildgaard
 • Gert Romme
 • Trond Meiring
Torben R. Jensen, Jørgen Steen Andersen, Per Jongberg, Philip B. Johnsen, Jette M. Abildgaard, Gert Romme og Trond Meiring anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ernst Enevoldsen

Forfatteren burde klage til sin pusher. Alt for stærkt stof. En helt utroligt gang vrøvl.

Flemming Berger, Vibeke Hansen, Henrik Klausen, Robert Kroll, Mikkel Madsen og Kent Thomsen anbefalede denne kommentar

Ad Bernanos og 'Mouchette': Måske skal man ikke være alt for ung for at kunne huske det; men i 1967 lavede Robert Bresson en aldeles fremragende film over Bernanos' roman. Check IMDB elller Wikipedia.

Ad Bernanos og 'Mouchette': Måske skal man ikke være alt for ung for at kunne huske det; men i 1967 lavede Robert Bresson en aldeles fremragende film over Bernanos' roman. Check IMDB elller Wikipedia.

De nazistiske koncentrationslejre var altså ikke en barbarisk afvigelse... [i kapitalismens] ...udvikling; tværtimod blotlægger de ... [kapitalismens] ...inderste væsen, og som Agamben bemærker, genfinder vi i dag lejrens struktur overalt.

"Vesten" er jo også socialisme.

Jeg tror aktiv læsning kan gøre meget godt for Giorgio Agambens 'Homo sacer'.

Anders Jensen

Så hallen i Rødby er vores tids koncentrationslejre?
Og så undrer børnene over at vi ikke længere tager dem seriøst.
Sådan pladder-filosofisk kan jeg godt følge forfatteren af denne klumme og hans guru som har skrevet de 9 bøger. Jeg ved godt hvor de vil hen, det er bare ærgerligt at de er så forblændet af deres eget bias at de kun kan producere sådan noget makværk som dette.

Klummen og de 9 bøger (Har dog ikke læst dem.) er det resultat man får, når man starter med konklusionen.

Flemming Berger, Bill Atkins, Anne Eriksen, Henrik Klausen og Mikkel Madsen anbefalede denne kommentar

Det er ikke så underligt, at en særpræget "tænker" som Giorgio Agamben også har en "fan-klub" .

Der har altid været og vil altid være en del mennesker , der dyrker
-konspirationsteorier,
-diverse "ismer" ,
-religiøse og filosofiske "patent-løsninger /- forklaringer"
o s v.

Heldigvis er flertallet fortsat præget af kritisk sans og sund fornuft.

Philip B. Johnsen

EU tvinger nu 'krigsflygtninge' fra Syrien, Irak og Afghanistan, der ikke føler sig beskyttede i Tyrkiet til, at fravælge den kortere og 'noget mindre' farlige flugtrute igennem Tyrkiet over Middelhavet til EU, hvor der fra det tyrkisk fastland, til den græske ø Lesbos er ca. 10 kilometer, til den ca. 113 kilometer lange og ekstremt farlige flugtrute, fra Libyen over Middelhavet til den Italienske ø Lampedusa.

EU tilbageholder millitært flygtninge i koncentrationslejre, flygtninge med ret til at søge asyl i EU, uden mulighed for at ansøge om asyl, flygtninge med krav på beskyttelse bliver fængslet og derefter deporteret til Tyrkiet, krigsflygtningene modtager derfor ikke beskyttelse, f.eks. afghanere og irakere bliver omgående deporteret til deres hjemlande og et stort antal af syere lider samme skæbne.
Link: Link: http://www.vox.com/2016/3/23/11291612/eu-greece-refugee-inhumane

Fra artikel:
"»Når flygtningene i den moderne nationalstats ordning udgør et så foruroligende element, er det først og fremmest, fordi de bringer den moderne suverænitets oprindelige fiktion i krise ved at bryde kontinuiteten mellem menneske og borger, mellem indfødthed og nationalitet. Ved at stille afstanden mellem fødsel og nation åbent til skue på den politiske scene, så fremviser flygtningen et øjeblik det nøgne liv, som udgør scenens hemmelige forudsætning."

Mads Berg, Bill Atkins og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

- - - denne artikel forekommer mig så "lærd" , at jeg ikke orker (evner) præcis kritik, men dog synes jeg, at der burde have været plads til ordet "psykiatri" en gang i mellem, idet psykiatri er undtaget fra den almindeligt gældende grundlov, således at suverænen kan agere oversuverænt - - - -

At Giorgio Agamben har fat i noget er uomtvisteligt:: De nazistiske koncentrationslejre var altså ikke en barbarisk afvigelse fra den vestlige civilisations udvikling; tværtimod blotlægger de den vestlige politiks inderste væsen, og som Agamben bemærker, genfinder vi i dag lejrens struktur overalt...

Amnesty international skriver i en rapport om migrantforholdene i Qatar:

Ét af de områder, som Amnestys rapport kritiserer hårdest, er den systematiske begrænsning af arbejdernes bevægelsesfrihed, som de qatariske bygherrer pålægger immigrantarbejderne. F.eks. siger rapporten, at arbejderne fratages deres pas, og at arbejdsgiverne undlader at udstede ID-kort. Altsammen omstændigheder der i praksis forhindrer dem i at forlade emiratet. Amnesty International kalder i rapporten disse forhold for sammenlignelige med slavearbejde.
Af landets to millioner indbyggere er blot 300.000 qatarere – resten er gæstearbejdere, mestendels fra Nepal, Bangladesh, Indien, Pakistan og Filippinerne.

Det Giorgio Agamben ikke begriber er, at det er privatkapitalismen der er problemet, og ikke Vesten som sådan.

Anders Jensen, Torben R. Jensen, Mads Berg og Jesper Brink anbefalede denne kommentar
jasper bertrand

Fordelen ved at skrive noget fortænkt pladder er jo at fornuftige mennesker ikke gide bruge tid på at læse det, og pille det fra hinanden. Om Agamben skriver fortænkt pladder kan man jo så ikke vide, men anmeldeldelsen viser i hvert fald ikke at Agamben tænker og taler klart. Et spørgsmål til anmelderen er hvilke lande "Vesten" indbefatter, for nogen af de største, første og forfærdeligste koncentrationslejre var vel dem Lenin og Stalin oprettede. Og der var jo også lejre involveret i udryddelsen af armenerne, omkring første verdenskrig.

jasper, Giorgio Agamben sigter til Vestens lejerkultur i dag, mens han netop understreger, at lejertraditionen historisk set er global. Men din manglende evne til at skelnen mellem nazisternes udryddelseslejre og lejre i øvrigt forklare vel hvorfor du rammer så grumme langt ved siden af. Det kan ikke forklares ved Giorgio Agambens manglende forklaringskraft. Problemet er at han ikke ser lejerkulturen i en klassekampsoptik, men gør den til en "Vestlig" metode. Fakta er at alle rige lande verden over bruger metoden overfor migranter/flygtninge, og alene fordi det er den billigste og mest afskrækkende.

Trond Meiring

Jeg tror Agamben har ret i, at den "moderne" koncentrationslejr og en deraf udviklet "kultur", i lighed med kapitalismen (og deraf (omfattende og organiseret) klassekamp), er vestlig i sit ophav. Men slaveri og undertrykkelse har forekommet før vestlig civilisation på jorden.

Torben R. Jensen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Trond Meiring

Koncentrationslejre har verken været nødvendige eller mulige at opdrette og drive, inden kapitalismens tid.

Anders Jensen, Bill Atkins, Jørgen Steen Andersen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Trond Meiring

* "Nødvendige" ifølge nogle, eller grundet tingenes (mer eller mindre aktivt fremkallede) eskalerede elendighed.

Man kan sagtens indregne ghettoer, farvelaer, skur- og slumbyer i denne kapitalistismens lejerkultur, dannet undet sloganet "Arbeit macht frei", men hvor realiteten er at en håbløs fattigdom og kriminalitet gør at meget meget få oplever andet end undertrykkelse og udnyttelse livet igennem.

Hardt og Negri skriver i bogen, Imperiet:

Den tredje verden forsvinder altså ikke i dannelsen af verdensmarkedet, men træder snarere ind i den første verden og etablerer sig midt i dens hjerte som ghetto, slumby eller favela, der fortløbende produceres og reproduceres. Til gengæld overføres den første verden til den tredje i form af børser og banker, transnationale selskaber og iskolde skyskrabere af penge og kontrol... For de bønder, der bliver lønarbejdere og underkastes disciplinen i den ny arbejdsorganisering, forværrer livsbetingelserne sig ofte, og man kan under ingen omstændigheder tale om, at de har mere frihed end de traditionelt territorialiserede arbejdere

Myndighederne har ofte ingen tal på hvor mange, der egentlig er presset sammen på meget få hektar slumby. Presset på verdens slumbyer og barakbyer, har været massivt siden 70'erne, idet der i peroden frem til idag, har været en stigende indvandring fra land til slum og barakbyer, og nu, efter finanskrisen, også fra tidligere middelstandskvarterer, som forlades eller forslumres, hvis ikke de rives ned.

Anders Jensen, Torben R. Jensen, Jørgen Steen Andersen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
jasper bertrand

@Atkins
som jeg læste artiklen skelner Agamben netop ikke udryddelseslejre fra andre lejre. Og lejrene for armeniere i Syrien fungerede i praksis som udryddelseslejre, og det gjorde jo også en del af Stalins lejre. Og at det måtte blive sådan kunne Lenin og hans samtidige tilhængere vel ikke have undgået at se, medmindre de var ubegavede. Beklager hvis jeg forstyrrer folks idoler, men lad mig så tilføje noget positivt om dem: de sørgede selv for at slå de fellow-travellers ihjel, der havde bragt dem til magten, de røg ikke engang i lejrene.

jasper bertrand, Giorgio Agamben sætter ikke lighedstegn mellem nazisternes udryddelseslejre og alle mulige andre andre fangelejre, arbejdslejre, slumbebyggelser, men lægger med sin formulering vel at mærke ikke kun de nazistiske netop op til en reel graduering, som du altså med din holorcaustfornægtelse ikke gør.

jasper bertrand

@Atkins
jeg må jo have ramt noget, siden du helt uden grund kalder mig holocaustfornægter.
Jeg troede meningen her var at bringe gensidige synspunkter, for at alle kan blive klogere.

jasper bertrand: , for nogen af de største, første og forfærdeligste koncentrationslejre var vel dem Lenin og Stalin oprettede.

....det ligne enten holocaustfornægtelse eller stor uvidenhed.

Men jasper bertrand emnet er kapitalismens behov for at anvende, og skabe forhold for anvendelse af, egentlige arbejdsslaver her i det 21. århundrede.

jasper bertrand

@Atkins
hvis arbejdsslaver er emnet så passer GULAG vel fint ind. Og at nazisterne senere myrdede endnu flere i og uden for lejre, er vel ingen undskyldning for Lenins og Stalins myrderier. Men forskellen er at ingen, på nær et par crackpots, benægter holocaust, men mange benægter de sovjetiske grusomheder, selv om arkiverne nu er helt åbne, og tallene for lange tidsperioder meget klare.

Alle typer arbejdslejre - ikke kun nazisternes - som Giorgio Agamben så tydeligt skriver - passer ind i den moderne kapitalismes drøm om en slavehær.

Men jasper bertrand, det du har gang i, er en afsporing af Georgio Agambens vigtige budskab om den virkelighed vi lever i. Når de i Qatar kan bygge skyskrabere til en femtedel af prisen i Europa, eller californisk frugt kan konkurrere med europæisk frugt, så er der en grund. En grund som Europa qua lejrkulturens genindførelse er ved at komme efter.

En unødvendig lejr
https://www.information.dk/indland/2016/04/unoedvendig-lejr

. Rejs dig, du sultens slavehær ...som der står i den gamle kampsang.

jasper bertrand

@Atkins
@Atkins,
ja, lad os vende tilbage til nutiden.
Men hvad anbefaler du så, stop for indvandring i Qatar, Californien og Europa?
Og hvorfor linket, den lejr venligboen skriver om i dit link, er jo selvfølgelig lavet for at afskrække indvandring, ikke for at skaffe billig arbejdskraft. Så Støjberg bør takke venligboen for den gratis reklame.

Trond Meiring

Det er den moderne vestlig civilisations og kapitalismens groteske misfoster, lejrkulturen i et nøddeskal, ligemeget formålet.

jasper bertrand, hvorfra ved du at flygtningestrømmen op i Europa ikke betragtes som et tilbud i arbejdsgivernes jagt på billig arbejdskraft?

Dennis Kristensen skriver:
»Forslaget giver kommunerne mulighed for at ansætte flygtninge til en timeløn på 49 kr. Det er desværre ren indslusningsløn. Samtidig får tillidsrepræsentanterne ikke vetoret, og stillingerne bliver ikke holdt udenfor budgetrammerne. Dermed er der fare for fortrængning af ordinært ansatte«

Med en sådan timeløn er der kun råd til at bo i lejre. Der er statdig brug for billig ufaglært arbejdskraft i visse dele af service-, industri- og landbrugssektoren. Og alt hvad du ser her i Danmark er kun miniature af den samlede udvikling. Både Sverige og Tyskland ser givet en mulighed for at finansiere deres voksende ældreplejesamfund via flygtningestrømmen.

jasper bertrand

At flygtningestrømmen ikke er til fordel for de ufaglærte og andre med kort skoling, er jeg helt enig med Dennis K i. Den skade stammer helt tilbage fra regeringen Anker Jørgensen, der tillod industrien at importere ufaglært arbejdskraft, for at holde liv i forældede industrier. Det var meget kortsigtet, og til skade for danske arbejdere. Og endnu mere skade var det jo at man så fra fagforeningernes side insisterede på at de midlertidige arbejdere skulle på permanent forsørgelse, da der ikke længere var brug for dem. Og den samme uhellige alliance så man i Sverige og Tyskland, faktisk i større skala, da disse lande den dag i dag har problemer med den slags ikke så fremtidssikre industrier.

jasper bertrand

og på det tidspunkt Danmark begyndte med fremmedarbejdere kunne man allerede se deraf opståede parallelsamfund i Tyskland og Belgien fx.
Men politikere og debattører i Danmark læser jo sjældent udenlandsk.

Jens Thaarup Nyberg

"Koncentrationslejre har verken været nødvendige eller mulige at opdrette og drive, inden kapitalismens tid."
Da havde man slaver, fanger og livegne.

jasper bertrandsen, jeg er ret sikker på det var Schlüter der åbnede op for indvandringen:

I og efter 1960'erne tog immigrationen i Danmark fart. Ret hurtigt blev den voksende immigration et politisk stridsspørgsmål, idet oliekrisen i 1970'erne betød større arbejdsløshed. I 1970 blev der indført stop for tilgang af nye fremmedarbejdere. Wiki

Da Anker Jørgensen overgav regeringsmagten til Schlüter var arbejdsløshedstallet 280.000.

jasper bertrand

Schlüter var det jo ikke, for han kom jo først til i 82. Men det var nok lidt uretfærdigt overfor Anker, for han arvede jo nærmest problemet. 1970 betød ikke et stop, men blot at man skulle søge arbejdstilladelse fra hjemlandet, og at arbejdsgiveren skulle vise at han havde søgt i DK. Det kraftigere stop kom i november 73, hvor man så skulle bruge krumspring for at komme ind, fup-ægteskaber o.l. Så hvis vi skal hægte det på en statsminister er det nok snarere Baunsgaard, VKR, 68-71.

Det var stort set over 250.000 arbejdsløse i DK fra 1975- 94, så det var nok alligevel Schlüter som sad fra 1982-1990 og Poul Nyrup Rasmussen derefter.

Udlændingeloven:

I 1977 nedsatte Folketinget et Udlændingelovudvalg (Fremmedudvalget i daglig tale), hvis arbejde resulterede i en ny udlændingelov i 1983. Kun Fremskridtspartiet stemte imod. Loven har siden undergået en lang række stramninger.

Udlændingeloven af 1983 blev af nogle betegnet som verdens mest liberale udlændingelov:

Tilhængerne fremhævede, at Danmark med loven fik verdens mest humanitære asylpolitik, mens kritikere pegede på, at det var for let at komme ind i landet. Det mest markante ved loven var en forbedret retsstilling for asylansøgere. Loven indeholdt således også et retskrav på familiesammenføringer for udlændinge, hvilket blev diskuteret meget i årene efter. Siden blev der strammet op på området, første gang i 1992 og siden i 2002, hvor VK-regeringen sammen med Dansk Folkeparti strammede reglerne om familiesammenføring.

---

Nettoindvandring pr år
År Antal
1947.. -6 846
1957..-11 833
1967.. 1 642
1977.. 5 834
1987.. 6 173
1997..11 712
1907..23 090

jasper bertrand

Nettoindvandring er ikke et godt tal for arbejdskraftindvandring. Den egentlige arbejdskraftindvandring burde være sluttet i 73. Men udlændingeloven fra 83 som mest skyldtes de radikale og en kristelig jurist ved navn Gammeltoft var da katastrofal, da det nu blev umuligt at smide folk ud, uanset om de kom for at arbejde eller ej. Men Schlüter sad jo på de radikales nåde, og måtte sluge mange ting også omkring parlamentarisme. Til gengæld brød han socialdemokraternes regeringsmonopol, tilsyneladende varigt. Om det var godt eller dårligt totalt set, er ikke let at svare på.
Mht til de nyere indvandringstal er der store tal, nogen gode som kvalificeret arbejdskraft, mange for at studere, og tredjeverdensmigranter, herunder flygtninge,som nok ikke trækker økonomien op. Og ufaglærte eu borgere i gartneri og landbrug.

jasper bertrand

Før Schlüter overlevede regeringer, der ikke var støttet af socialdemokratiet, ikke et valg, ca tilbage til systemskiftet i 1901.

Ja, det liberale slæng har siden 80'erne været enige om at sælge nationens job til de lavestbydende og der er tilsyneladende ingen der kan stoppe denne undergravende virksomhed, for profitten er jo gud og arbejdslejre fremtiden.