Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Udfordringen fra IS

Fawaz Gerges har skrevet et centralt værk om Islamisk Stat. På fornem vis folder han de radikale jihadisters historie ud, samtidig med at han giver et vigtigt indblik i bevægelsens interne magtkampe
Moderne Tider
7. maj 2016

Det danske forsvar er i gang med forberedelserne til en ny krig. Folketinget har givet grønt lys til ny dansk krigsdeltagelse i Mellemøsten. Islamisk Stat skal elimineres i Syrien og i Irak.

Politikerne er bevidste om, at det ikke er optimalt, og at det måske snarere er udtryk for den mindst ringe reaktion på den udfordring, som IS udgør – og det selv om indsatsen meget vel kan føre til flere terrorangreb i Europa.

Men hvem er det egentlig, vi skal ned at bekæmpe? Og hvad er konsekvenserne på lidt længere sigt?

Selv om der i de seneste år er udgivet en lang række bøger om IS, er ISIL – A History, skrevet af politologen Fawaz Gerges fra London School of Economics, værd at kaste sig over. Gerges har tidligere skrevet flere bøger om al-Qaeda, og netop hans indsigt i nutidens radikale jihadismes moder er styrken i hans fortælling om IS.

Hvis man vil forstå IS’ pludselige fremtrædende rolle og evne til på tværs af etablerede landegrænser at skaffe sig kontrol over et område på størrelse med Storbritannien, er det nødvendigt at sætte organisationen ind i en bredere global jihadistisk sammenhæng.

Uden krigen i Irak i 2003 ville der ikke have været noget IS. Det var opløsningen af Irak, det førte til etableringen af al-Qaeda Irak, også kendt som AQI, hvorfra IS udspringer. Gerges fortæller historien om, hvordan jihadisten Abu Musab al-Zarqawi bragte sig selv i stilling efter invasionen i 2003, og om hvorledes Bin Laden og Zarqawi året efter trods store uoverensstemmelser slog sig sammen.

De syriske sammenbrud

Bin Laden og al-Qaeda havde »den fjerne fjende«, altså USA og Vesten, som hovedmål, mens de lokale irakiske jihadister i højere grad havde fokus på den »nære fjende« i form at de nye shiitiske magthavere i Baghdad. De var bestialske, og fra dag ét handlede de uden godkendelse, men al-Qaeda, som på det tidspunkt allerede var svækket, havde brug for Zarqawi og hans folk.

Gerges viser i bogen, hvorledes fremtrædende jihadistiske tænkere og ideologer gang på gang tog afstand fra Zarqawi og efter hans død også fra Baghdadi, som siden overtog ledelsen af AQI og IS.

Syriens sammenbrud som nationalstat gav Baghdadi en gylden lejlighed til at opbygge netværk på tværs af grænsen på et tidspunkt, hvor de radikale jihadister ellers havde svære kår i Irak.

I Syrien var det ikke vanskeligt at italesætte konflikten i sekteriske termer og tiltrække dele af den sunnimuslimske befolkning i landområderne. I den første tid i Syrien gjorde jihadisterne ikke meget væsen af sig, og den irakiske forbindelse fremstod ikke tydeligt for alle.

Ikke desto mindre annoncerede jihadisterne i begyndelsen af 2012 deres egen front i Syrien: Jabhat al-Nusra under ledelse af en herre ved navn Abu Muhamad al-Joulani. Jabhat al-Nusra viste sig hurtigt at være en af de mest effektive militære styrker i den syriske borgerkrig.

Joulanis succes truede Baghdadis position, hvilket førte til, at Baghdadi i foråret 2013 egenrådigt erklærede, at AQI og Jabhat al-Nusra skulle samles i den nye enhed IS. Nusra og IS blev herefter dødsfjender og har gentagne gange bekæmpet hinanden på den syriske slagmark.

Disse interne spændinger mellem jihadisterne fremstår klart frem i Gerges læseværdige, ikke-sensationalistiske og sobre fremstilling af IS’ historie. Begge grupperinger spiller i dag ledende roller i krigen, omend IS har trukket de fleste overskrifter, siden Baghdadi i 2014 udråbte sit kalifat. Det er det kalifat, som en global koalition nu med magt søger at eliminere.

Fredens forudsætninger

Uanset hvordan vi vender og drejer virkeligheden, kan man kun få bugt med grupper som IS i det øjeblik, hvor de millioner af unge arabere, der for godt fem år siden gik på gaden for at kræve brød, social retfærdighed og frihed, bliver overbeviste om, at de kan leve et værdigt liv, og at positiv forandring er mulig.

Det sker ikke, når nye undertrykkende diktatorer atter er Vestens venner, eller når den næsten glemte Palæstina-konflikt konsekvent fortsætter uden indsigelser fra Vesten. Der er ingen hurtige løsninger.

Skal IS elimineres, skal den sunnimuslimske base, der i dag, som den mindst ringe løsning, vælger at støtte IS, have alternativer og inddrages i processer, der genopfinder den arabiske stat. Den opgave er stor og langsigtet – og her hjælper nye krige ikke. De skaber med stor sandsynlighed derimod nye radikale udfordringer, som bliver endnu vanskeligere at håndtere for europæiske politikere både ude og hjemme.

Det vil man forstå, hvis man læser Gerges’ glimrende bog.

Fawaz A. Gerges: 'ISIS – A History'.
368 sider. 27,95 dollar.
Princeton University Press

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her