Læsetid: 6 min.

Dengang bipolaritet ikke var en diagnose

Litteraturen har længe beskrevet det skrøbelige sind, også før der kom diagnoser. Lasse Gammelgaard er gået på jagt efter eksempler i dansk litteratur på forskellige sygdomme. Andet stop er Helga Johansens ’Hinsides’, hvor forfatteren undersøger det maniodepressive – det vi i dag kalder bipolær lidelse
Helga Johansen genopstod som kvindeforfatternavn i 2013, da hendes selvbiografiske roman ’Hinsides’ blev genudgivet. I 2015 blev bogen dramatiseret og iscenesat som monolog ved Mira Noltenius på Verdens Mindste Teater 
 ved Kongens Have i København.

Kristoffer Kofod

9. juli 2016

Her mangler Noget i Stuen. Af Rødt er her kun den lille Stjærne i Loftet, som vaager om Natten. En eneste lille Stjærne – og den er for lidt rød!

Man maa selv kunne hugge Stjærner ud og gjøre dem bedre. Man kan faa Stjærner ud i en Rude, naar man slaar Ruden itu. Hvis jeg kan komme hen til Vinduet, kan jeg krybe op og slaa en Rude itu. Der kan ikke blive et Hul, stort nok til at komme ud af, men jeg kan faa min Haand til at bløde, saa her bliver noget mer Rødt herinde.

Men Marie synes ikke om Blod. Naar hun skal løsne Vattet paa Armen, maa hun vende sig bort, fordi Saaret er stort og blodigt, og det er hun ikke vant til at se paa dette underlige Slags Hospital […]

Jeg kunde godt tænke mig Marie med en rød Stjærne i Panden. Den skulde staa midt over Øjnene og sende Straaler omkring. Jeg har set hende saadan i et Billede, dengang jeg saa’ saa Meget, og nu, da hun bøjer sig over mig, kommer jeg i Tanker om, hvor meget bedre hun saa’ ud med en Stjærne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Information.dk

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu