Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Mænd uden proteinpulver

Dansk Rakkerpak viser mandekamp med kroppe vidunderligt befriet for fitnesspjat. Gadeforestillingen ’Big Bang Company’ er rendyrket machonostalgi fra dengang, hvor en mand var en mand
Moderne Tider
9. juli 2016
foto

foto

Søren Kløft

Muskler er muskler hos Dansk Rakkerpak. Og snyd er snyd. Det er ikke mindst det, der gør årets sommerforestilling så charmerende.

For gadeteaterforestillingen Big Bang Company viser sig at være en fortælling fra ’det virkelige cirkusliv’, hvor cirkusdirektøren kanøfler sin assistent, indtil han kommer til at skyde ham lidt for heftigt ud af cirkuskanonen.

Men bare rolig. Det ender godt alt sammen, selv om Niels Grønne og Niels Peter Kløft unægtelig kommer langt ud i rollerne som de to cirkusartister.

Imens sidder trommeslagerskuespilleren Søren Møller Pedersen og troner som sit eget forkromede enmandscirkusorkester oven på det splejsede cirkustelt, som publikum vel at mærke kun ser bagfra i Christian Q. Clausens sjove, vrangvendte scenografi.

For det er livet bag scenen, der er det vigtige her hos Big Bang Company. Som kapelmesteren siger det lokkende og gravalvorligt:

»Med livet som indsats, og døden som ledsager …!«

Ritualer med damer

Charmen er Dansk Rakkerpaks adelsmærke. Allerede inden forestillingen er gået i gang, er publikum kommet i ualmindeligt muntert humør, for alle får en frisk kommentar af de to. Og publikum kan ikke lade være med at grine ad mændenes slidte, blå cirkusuniformer, hvis epauletter hænger og dingler i Camille Í Dalis sjove snit.

Så begynder de to Rakkerpak’er ellers at mime. De sidder i hver sin cirkusgarderobe og udfører ritualer forud for dagens forestilling.

»Tre minutter!« råber Niels Grønne ildevarslende, mens han stirrer på sine hemmelige fotografier af lækre blondiner på væggen og tiltaler dem ’De damer!’. Og Niels Peter Kløft forsøger at vælge mellem de mange røde næser, der hænger på hans væg.

Big Bang Company udvikler sig til en skæg og sentimental cirkusforestilling om magthaveren og undersåtten – og om mænd, der ikke kan udtrykke deres følelser.

Takket være Grønne & Kløfts muskelstædighed er det også en forestilling om akrobaters gensidige afhængighed af hinanden. Den adrætte Niels Peter Kløft hopper elegant op på akrobatpodiet med et lille cirkuskækt ekstrahop, der signalerer parathed og dynasti. Og Niels Grønne lader ham ufortrødent klatre op på lårene af sig, mens han strækker armene ud og laver tjekkede sejrslyde.

Til gengæld slås de snart også så oprigtigt, som kun en stuntmand ellers kan drømme om. For det er ægte cirkus og ægte mandekraft. Ikke noget med proteinpulver eller fitnesspjat her. En mand er en mand – sådan i Kong Frederik-stil. Og gerne med hudfarvet undertøj inderst inde.

Lidt for stille

Forestillingen virkede dog lidt lang i spyttet ved sommerturnéens begyndelse.

De to komikere havde for få tricks at gøre godt med i de lovlig stille scener i garderoberne; her havde instruktøren Folmer Kristensen godt kunnet peppe forestillingen op med noget mere show og musik. Basismimikken er der, men de små detaljer bliver ikke sjove nok.

Men de skal nok komme til at sprudle hen over sommeren, for Dansk Rakkerpak har en evne til at videreudvikle sine forestillinger, indtil de er helt præcise.

Dansk Rakkerpak er blevet valgt til at være egnsteater i Næstved fra 2017. Det vil sige, at dette evigtomrejsende gadeteater nu får en fast base på Sydsjælland. Det giver Næstved noget sejt at prale med. Men forhåbentlig gør det ikke disse to vilde mænd mindre udfarende rundt om i Danmark hver sommer – og på turné til skoler og festivaler resten af året.

Dansk Rakkerpaks gadeteaterforestillinger vil i hvert fald fortsat være gratis for alle. Og den nye egnsteaterstatus forandrer forhåbentlig heller ikke noget ved det traditionelle plakatsalg efter hver forestilling.

Overskuddet går nemlig til ’kolde øl og varme piger’, som de to muskelherrer så smilende formulerer det. Akkurat som i Big Bang Company.

Big Bang Company. Idé: Rønne & Kløft. Iscenesættelse: Folmer Kristensen. Scenografi: Christian Q. Clausen. Kostumer: Camille Í Dali. Dansk Rakkerpak. For voksne og børn fra 6 år. 50 minutter. Oplevet på Frue Plads. På turné til bl.a. Amager Strand onsdag 13. juli, Odense 14. juli, Bornholm 28-31. juli – frem til 2-3. september i Valby.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her