Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Endnu en dag med død i USA

Gribende historier og skarp analyse i bog om hverdagsdrab i USA
Moderne Tider
1. oktober 2016

En smilende hvid amerikansk familie pryder forsiden af Gary Younges nye bog, Another Day in Death of America. Det er et portræt af 1950’erne amerikanske drøm, i skarp kontrast til virkeligheden i det land, bogen afdækker.

Tag historien om den 16-årige afroamerikaner Samuel Brightmon fra Dallas. Efter en aften hjemme hos sin familie med en ven og et spil Uno, tilbyder han at følge vennen hjem.

Da de passerer en bil med slukkede forlygter,  men tændt bremselys. De bemærker det, passerer - og så falder skuddet, der dræber Samuel. »Det ene øjeblik spiller vi,« reflekterer hans ven, »10-15 minutter senere – boom.« Ingen er blevet sigtet for mordet. Man regner med at, det er endnu en forveksling.

Samuel er en af ti personer, som bliver skudt den 23. november 2013; den dag, Guardian-journalisten Gary Younge tilfældigt har udvalgt til bogen, hvorefter han tilbringer 18 måneder med at afdække de historier, der ligger bag disse unges liv og tidlige død.

En gribende beretning, der fører gennem steder så forskellige som de store majs- og sojamarker i Michigan og ’The killing fields’ i Chicago, hvor skud nu er så almindelige, at hunde siges at ignorere dem.

Younges historier er ofte sensationelle, men han fortæller uden at overdrive.

Det er ikke en bog om våbenkontrol, men  om, hvad der sker i et land, hvor der ikke er våbenkontrol. Og selv om alle ofrene er unge, er det heller ikke en bog om uskyldige, der bliver skudt ned. Det er i stedet en gribende beretning om forhold, der gør så mange magtesløse amerikanere til ofre.

Younges styrke er bogens analyse. I stedet for at bare at lade læseren føle dybt for »uskyldige engle« (ned til 9 og 11 år, red.), undersøger han de strukturelle årsager til den krise, der resulterer i hverdagsdrab. Og han afliver en række myter.

F.eks. at USA er et meritokrati, at den nuværende krise skyldes afroamerikanske familiers manglende evne til at disciplinere deres børn (af de ti dødsfald, er syv sorte, to spansktalende og en hvid), eller at kriminalitet skulle være et tabuemne blandt afroamerikanere.

Og der er lidenskab i Younges fordømmelse af et system, der gør de fattige og mørke i Amerika usynlige.

©The Guardian og Information

Oversat af Mette-Line Thorup

Gary Younge
Another Day in the Death of America
 304 sider. 16,99 pund
Guardian Faber

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her