Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Fagbog: Politikkens sprog er i forfald

Demokratiet trues af en debatkultur, der ikke længere er forpligtet på kendsgerninger, er budskabet i ny bog fra tidligere BBC-chef
Moderne Tider
24. september 2016

Platon, Sokrates og Thukydid var irriterede over det.

Hobbes var foruroliget over det i 1600-tallets England.

Og George Orwell udgav i 1946 sit berømte essay Politikken og det engelske sprog, hvori han advarede imod, med hvilken skræmmende styrke skumle kræfter kan udnytte perverteret retorik til ondartede formål.

I denne vigtige bog er Mark Thompson da også den første til at indrømme, at det politiske sprogs forfaldshistorie ikke akkurat er historisk ny.

Han er heller ikke den første til at advare om, at den politiske debatkultur risikerer at falde dybere end til Donald Trump-niveau.

Men det er hans elegant underbyggede tese, at vores aktuelle krise har et præg, der er unikt for vores egen tid.

Det er der flere faktorer, der bidrager til, og den vigtigste er måske en ny kommunikationsteknologi, der muliggør, at politikere kan nå ud til flere mennesker og nå dem hyppigere og via flere medier end på noget tidligere tidspunkt i historien.

Et nyt landskab

Konsekvensen er mere støj på linjen og infantilisering af indholdet. Polemik træder i stedet for debat, tonen bliver grovere, konflikter mere polariserede og argumenter mindre forankrede i fakta.

Det rum, hvor rationelle mennesker kan føre rationelle diskussioner, bliver hele tiden mindre og mindre.

Internetidealisterne i nettets tidlige fase, der forestillede sig, at øget kommunikationsadgang ville fremme en bredere og rigere debat, har taget spektakulært fejl, mener Thompson, der er tidligere generaldirektør for BBC og tidligere administrerende direktør for New York Times.

Dette forandrede debatlandskab har været med til at bane vejen for demagogiske charlataner som Donald Trump, der ifølge Thompson er en af de ringeste talere i amerikansk politisk historie.

Men også konventionelle mainstreampolitikere har med deres spin-forenklinger bidraget til forfaldet, ja, selv Barack Obama, der red ind i Det Hvide Hus,på en bølge af messianske forhåbninger og fraser om ’mod til at håbe’ for siden at blive en ’professor i kompleksitet’, må stå for skud.

Mark Thompson: Enough Said. 384 sider, 25 pund. Bodley Head

© The Guardian og Information
Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her