Læsetid: 2 min.

Maskulin selvundertrykkelse

Manden er sin egen værste fjende – underholdende bog stiller skarpt på de rigide manderollers ofte fatale skadevirkninger på mænds livskvalitet
29. oktober 2016

Det er en pinlig tid at være mand i.

Nyhedsstrømmen er fuld af eksempler på mænd, der opfører sig tåbeligt.

For tiden er denne mand ofte Donald Trump, men han er kun det synligste eksempel på giftig maskulinitet.

Der har i patriarkalske samfund til alle tider været mænd, som har opført sig forfærdeligt – fra Pol Pot over Hitler til Jack The Ripper.

Som Grayson Perry gør opmærksom på i sin nye bog om maskulinitet: »Voldelige personer, voldtægtsforbrydere, kriminelle, mordere, skatteunddragere, korrupte politikere, miljøforbrydere og kedelige bordherrer har det med at være mænd.«

Forskellen er, at vi i dag er begyndt at forstå, at manderoller ikke er biologisk givne med køn, men kan ændres med kultur.

Et angreb, men ikke på mænd

Denne indsigt har feministiske tænkere i årtier udbredt med kvindefrigørelse for øje. Tilsvarende bestræbelser på at gøre manden fri af selvundertrykkende kønsrollemønstre er dog langt fra at nå momentum.

Ifølge Perry, fordi vi er tilbøjelige til at opfatte mænd som indbegrebet af normalitet. Vores samfund formes og præges i så vidt omfang af mænd, at vi ikke har lært os selv at gennemskue dets maskuline sociale konstruktioner for, hvad de er.

Perry nævner en række eksempler. F.eks. har den mandlige klædestil en særlig funktion, mener han, som består i »at usynliggøre sig selv«. Jakkesættet bliver til uniform for den, som betragter og bedømmer andre med sit normative blik.

The Descent of Man er nok et angreb på visse aspekter af maskuliniteten, men ikke et angreb på mænd. Perry påpeger med rette, at maskuline værdier som stoisk selvstrækkelighed kan blive kronisk destruktive for mænd og skade relationer til partnere og mændenes selvbillede.

Løsningen er, ifølge denne bog, ikke at opgive maskuliniteten, men at forskyde den. Perry peger på en mere blød og rummelig mandighed, han ser inkarneret i mænd som David Beckham og Barack Obama.

Mænd skal lære, at der ikke er nogen skam ved at blive sat i forlegenhed, og at de er frie til at forandre sig. Og fremfor alt lære ikke at presse hinanden og sig selv ind i stereotype selvundertrykkende manderoller.

Grayson Perrys: The Descent of Man. 311 sider. 12,99 pund. Allen Lane.

Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jørn Vilvig
Jørn Vilvig anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Kongstad Nielsen

Pinlig og plat bog, der nok skal hitte. Fnis, nej sådan er du også Gorm, det må ikke være nemt at være dig, fnis ...

AROS udstillingen frastøder allerede ved museets egen promovering, hvis jeg må være så fri Maj-Britt. Bare titlen: "Hold your beliefs lightly". Hvorfor skal den være på engelsk? Og hvad betyder den? En tur igennem google-oversæt giver: "Hold dine overbevisninger let" Nå, og videre: "Dine overbevisninger hæmmer dit rygestop". Med andre ord: Slap af, det gør vi. Lad klasseforskelle være klasseforskelle, uretfærdigheder være uretfærdigheder, så bliver alt godt.

Det er ellers ikke svært at finde mænd i litteraturen, der ikke er pinlige (hele tiden - som karakter). Prøv selv.

Maj-Britt Kent Hansen

Michael - du forvirrer mig lidt. Jeg har ikke læst bogen. Har du?

Mht. udstillingen og filmene på AROS må jeg fastholde, at det for mig var anderledes - og interessant.

Mht. udstillingens engelske titel kunne den selvfølgelig godt være oversat, men det er jo ikke det eneste sted, engelsk stortrives. F.eks opererer Moderniseringsstyrelsen med en betegnelse som "Low Performers" for 10% af de statsansatte, jf. David Rehlings leder. d.d.