Læsetid: 3 min.

Med profitraten på eventyr

Den økonomiske krise er endnu ikke forbi, og i en ny bog argumenterer den marxistiske økonom Michael Roberts for, at vi skal igennem yderligere et par års nedtur og destruktion, før kapitalismen træder ind i en ny fremgangsperiode
8. oktober 2016

Loven om profitratens faldende tendens. Udtrykket klinger umiskendeligt af 1970’erne og fremstår givetvis bedaget, men der er en særdeles god grund til at redde det fra historiens mødding – udtrykket dækker nemlig over en teori om kapitalismens kriser, der kan forklare, hvorfor verdensøkonomien ikke rigtigt er kommet sig efter det finansielle kollaps i 2007-8.

Teorien om profitratens tendens til fald stammer fra Karl Marx og handler om en fundamental dynamik i den kapitalistiske vareøkonomi.

Konkurrencen på markedet tvinger producenterne til at effektivisere og investere i arbejdsbesparende teknologi, hvilket over tid resulterer i, at den konstante kapital – eksempelvis maskiner og bygninger – øges relativt i forhold til den variable kapital, dvs. arbejdskraft.

Når den enkelte kapitalist øger produktiviteten gennem investering i arbejdsbesparende teknologi, kan vedkommende som regel producere til en pris, der er under gennemsnittet, og dermed opnå en større profit.

Men konkurrencens pres tvinger snart de andre kapitalister til at indføre samme eller lignende teknologier, og dermed tabes den komparative fordel.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu