Læsetid: 2 min.

Unge Churchill som Imperiets helt

Ny bog om den senere statsmands rolle i Boer-krigen fortæller historien om det dramatiske flugtnummer, der skabte hans karriere
8. oktober 2016

»Der har været for megen overgivelse i denne krig«, skrev Winston Churchill i 1899. Han var 24, den krig, han skrev om, var den mod boerne og den fjerde, han havde deltaget i.

Han havde undveget kugler i Cuba, dækket krigen i Sudan som journalist. Og ved Britisk Indiens nordgrænse havde han kæmpet mod pashtunere endda ridende på en iøjnefaldende hvid hest. For som han betroede sin bror, »ville det vække opmærksomhed«, hvis han kunne bringe sig i »en farefuld situation«.

Opmærksomhed var, hvad Churchill tørstede efter, skriver Candice Milliard i sin biografi om statsmanden som ung. Han sigtede efter det højeste politiske embede. Til den ende var der brug for militærbedrifter til at kaste glans over hans ry.

Baghold

Churchill, der var krigsreporter, ikke soldat, deltog i 1899 i en mislykket flugt fra et pansret tog, der var faldet i baghold. Han måtte minde sig selv om Napoleons ord: »Når man er alene og ubevæbnet, kan overgivelse tillades.« Derfor lod Churchill trods førnævnte synspunkt sig tage som krigsfange.

Fangenskabet var »den største nedværdigelse i mit liv«, mente Churchill. To fanger planlagde en flugt. Churchill ville med. Planen gik i kludder, men Churchill reddede sig videre gennem hundredvis af kilometer fjendeterritorium.

Det fascinerende flugtnummer skildres veloplagt af Millard. Churchill må hoppe på et tog i fart, bane sig vej gennem stepper af højt græs, gemme sig om natten i en mine, mens rotter gnavede i hans stearinlys. De mænd, der satte livet på spil for at hjælpe ham, belønnede han siden med guldure.

Den lange rejse skjult blandt uldballer på et godstog ender med ankomsten til det britiske konsulat i Lourenço Marques, daværende hovedstad i portugisisk Mozambique.

I en krig, hvorfra dårligt nyt kom i denne fase, var Churchills ’dristige’ flugt en gave til Londons aviser. De var fulde af lovprisning af »Mr. Churchills heltemod«. Året efter stillede han op til parlamentet og blev valgt. Trods hans berømte senere påstand om, at briter aldrig ville overgive sig, kom det ikke til at gøre hans karriere skade.

© Oversat af Niels Ivar Larsen

Candice Millard: Hero of Empire. 273 sider. 19 dollar. Allen Lane.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Lucy Hughes-Hallett

Guldurene var nyt - ellers kan man læse det hele i Churchill's "De unge År"

Og man får endda også en medrivende beskrivelse af "Battle of Omdurman" hvor unge Winston - som tjenstgørende officer, ikke journalist - deltog i 21st Lancers berømte kavaleriangreb.

Men der er vel også andet i Candice Millards nye biografi af Churchill -
men det kommer ikke frem i din anmeldelse.

Hvad kalder man i branchen en anmeldelse af den kaliber???