Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Læst udefra: Arkitektur rummer både årsager og løsninger i Syrien

En ung syrisk arkitekt fra revolutionens hovedstad Homs har skrevet sine memoirer, hvor hun reflekterer over byens arkitektur, udvikling og indflydelse på konflikten
Moderne Tider
26. november 2016

Homs, var engang en intetsigende provinsby i den centrale del af Syrien uden de store kendetegn, med et stort opland præget af landbrug. Byen blev først for alvor kendt, da revolutionen brød ud. Det var i perioden 2011-13, at Homs blev positioneret på det revolutionære landkort som revolutionens hovedstad.

En af de første store dokumentarfilm om den syriske opløsning, The Return to Homs, illustrerede mesterligt, hvordan det fredelige oprør blev militariseret, og hvorledes pulveriseringen af Homs materialiserede sig – ikke mindst i  bydelen Baba Amr. I 2015 blev de sidste oprørere trukket ud af byen som en konsekvens af en af regimet dikteret våbenhvile.

Siden har der stort set været stille omkring byen (alt er relativt i Syrien), men Homs er ikke længere Homs. Den gamle by er stort set væk, og mere end halvdelen af byens øvrige kvarterer ligger i ruiner. Byen er pulveriseret.

Selv om krigen langt fra er overstået, og det i dag er Aleppo, der med rette er på verdens læber – uden positive konsekvenser for byens indbyggere i den østlige del af byen – er det nærmest imod alle odds, at den unge syriske arkitekt Marwa al-Sabouni for ganske nyligt udgav sit håbefulde værk: The Battle for Home – The Memoir of an Syrian Architect. Spørgsmålet, der optager al-Sabouni, er det samme, som undrer de fleste: Hvad er det, der har ført til denne uforståelige krig?

Romantiserede forestillinger

Marwa al-Sabouni er Homsi. Hun blev i sin hjemby, også da kampene var værst, og det var, mens bomberne faldt, at hun skrev sin fortælling om byen, dens forfald og mulige genopbygning. For al-Sabouni er der ingen diskussion om, at arkitektur spiller en rolle, for hvorvidt et samfund skaber sammenhængskraft eller falder sammen.

Al-Sabouni udtrykker gennem værket en noget romantiseret forestilling om, hvordan Syriens heterogene mosaik af etniske og religiøse grupperinger gennem historien har vist sig bæredygtige med en klar forestilling om at høre til. Dette har ifølge al-Sabouni historisk været manifesteret i arkitekturen. 

Marwa al-Sabouni: The Battle for Home. The Memoir of an Syrian Architect.

Kirker og moskeer blev bygget side om side med offentlige rum præget af humanisme og harmoni. Indbyggerne følte sig hjemme. Denne harmoni er blevet nedbrudt over det seneste århundrede. Først gennem de franske kolonialisters tiltag, og siden en korrupt administrations moderniseringsiver.

Den forstillede harmoni blev kørt over af moderniteten og skabte i stedet en brutal virkelighed præget af beton og æstetisk destruktion, koblet med en urban politik, der skabte områder baseret på klasse og religiøst tilhørsforhold. I takt med at den fysiske urbane virkelighed forandrede sig, så forandrede livsstil og tilhørsforhold sig på samme vis. Arkitekturen medvirkede til en stigende fremmedgørelse. Al-Sabounis argument er, at arkitekturen har medvirket til at skabe sekterisk splittelse og had.

Forfatteren er helt naturligt som arkitekt optaget af, hvordan de utallige syriske byer, der i dag ligger i ruiner på et tidspunkt skal genopbygges. Hvilke principper skal ligge til grund for de nye byer med henblik på at undgå fortidens fejl? I al-Sabounis optik er det helt afgørende at genoplive de traditionelle værdier, som i hendes virkelighed skabte forudsætningerne for sameksistens. En slags arkitektur, som ikke kun er for eliten, men for folket og som er inspireret af islamisk arkitektur.

Frontalangreb på byudviklingen

Al-Sabouni har udarbejdet et prospekt for genopbyggelsen af kvarteret Baba Amr i Homs. Det var her kampene var hårdest. Hele bydelen er i dag en ruinhob. UN-Habitat havde for et par år siden en konkurrence, hvor al-Sabouni præsenterede sin vision. Hendes kerne ide er at skabe en bydel inspireret af et træ, som spreder sig organisk, og som indeholder lejligheder, gårdmiljøer, værksteder, legepladser samt offentlige rum med træer og skygge.

Det er et opgør med den moderniserende stats planlægning (eller ofte mangel på samme), men også et frontal angreb på byudviklinger som i for eksempel Dubai – og det er et direkte forsøg på at skabe en vision for ikke alene de destruerede syriske byer, men også langt bredere. Byer, der er for byens indbyggere. Byer som skaber sammenhold og identitet på tværs af alle tænkelige skel. Byer, hvor folk føler sig hjemme.

Selv om The Battle for Home indimellem føles lang i spyttet, og til tider også romantiserer fortiden, er det beundringsværdigt at al-Sabouni midt i den totale opløsning vier al tankevirksomhed og intellekt til at skabe håb for fremtiden. Hendes stemme fortjener opmærksomhed.

Marwa al-Sabouni: The Battle for Home. The Memoir of an Syrian Architect. 184 sider. 16.79 dollar. Thames and Hudson

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her