Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Verden fortalt af en teenagepige fra Nordkorea

Yeonmi Park var bare 13 år, da hun flygtede fra verdens mest lukkede land, Nordkorea. Nu udgiver hun sin beretning, der både handler om den livsfarlige, langvarige flugt, men på fin vis også om livet som barn og teenagepige i Nordkorea.
Moderne Tider
12. november 2016

Chun Guen hed han. Den unge mand fra fornem familie, der forelskede sig i Yeonmi Park og blev ved med at besøge hende, trods hendes konsekvente afvisninger.

Følelserne var gengældt, men det fortalte hun ham ikke, for hvis de to fandt sammen, ville det ødelægge hans liv. Yeonmi Parks familie havde en meget lavere status.

Derfor sagde hun heller ikke på forhånd noget om, at hun en dag ville forsvinde. Men det gjorde hun – forsvandt. Da chancen bød sig, krydsede Yeonmi Park og hendes mor grænsen til Kina og forlod Nordkorea for altid. Det var i 2007 og Yeonmi Park var 13 år.

I bogen In Order to Live (For at leve) leverer forfatteren et usædvanligt velreflekteret selvportræt af en ung, fattig pige fra Nordkorea.  

Et andet Nordkorea

Det er ikke den første bog af sin slags af den simple årsag, at landet er så hermetisk lukket, at afhoppernes personlige fortællinger er noget af den bedste information, vi har. Derfor er der altid stor interesse, når det lykkes for nogen at komme ud.

Men den skiller sig alligevel ud. Dels fordi Yeonmi Park er så ung og derfor som en naturlig ting fortæller om ungdomskærester som Chun Guen, følelser og sårbarhed, nøjagtig som enhver anden teenager ville gøre det. Og dels fordi forfatteren bygger bogen op med anekdoter og historier, der viser et meget mere varieret nordkoreansk samfund, end vi tidligere har haft adgang til at høre om.

For eksempel, fortæller hun, krydser hendes far ofte over grænsen ind i Kina, hvorfra han smugler varer med tilbage og sælger dem på det sorte marked.

Det lykkes ham, fordi han bestikker de nordkoreanske grænsevagter til at se den anden vej. Og hun fortæller om familiemiddage, med gæster og gaver og nærvær.

Kampen mod sig selv

Det portræt af Nordkorea, som Yeonmi Park leverer, er fyldt af kærlighed til hjemlandet.

Men det er hele tiden iblandet en ubehagelig undertone af den indoktrinering og undertrykkelse, der former hendes logik, og som hun først efter flugten selv er i stand til at reflektere over.

Det er utrolig effektiv historiefortælling, og det giver kuldegysninger, når hun med en naiv selvfølgelighed fortæller om, hvordan hendes far nok vil dø, da han på et tidspunkt bliver fængslet for sin smuglervirksomhed. 

Det gør han ikke. Men han kommer knækket og svækket tilbage,  fortæller hun.

Det stærkeste ved Yeonmi Parks vidnesbyrd er imidlertid hendes kamp mod sit eget sind efter sin flugt. Naturligvis er det logisk, at et menneske, der hele sit liv er blevet skolet til at tænke på en bestemt måde, ikke med et slag forvandler sig til et frittænkende, selvstændigt individ, blot fordi hun fysisk flytter sig.

Men det er alligevel fascinerende, når Yeonmi Park fortæller blandt andet om sin mistro til den undervisning i historie, hun modtager i Sydkorea, fordi den slet ikke stemmer overens med det verdensbillede, hun kender.

At Kim Jong-un ikke kan kontrollere vejret med sine tanker, og at han ikke har skrevet 1.500 bøger i løbet af sine tre år på universitetet, er helt ny viden for hende. Og, som hun selv argumenterer: Hvis den ene skole løj, hvordan skal hun så vide om den anden skole taler sandt?

Med til tvivlen hører også, at hun aldrig opfatter Nordkorea som undertrykkende, mens hun bor der. Hendes familie er fattig, og hun er underernæret og sulten – og derfor beslutter hun sig for at flygte.

Det er først på den anden side – i sikkerhed i Sydkoreas hovedstad Seoul – at det går op for hende, hvor anderledes hendes liv har været.

Vreden

Herefter gennemgår hun, i bogens ubetinget stærkeste sekvens, hvordan hun via en tale, hun holder, finder en vrede over for Nordkoreas regering og samtidig med den, modet til at blive aktivist og bruge sin egen historie til at sætte fokus på landets uhyrlige menneskerettighedskrænkelser.

I In Order to Live er den nu 22-årige Yeonmi Park nået dertil, hvor hun tør sende et direkte, politisk budskab til Kina om at stoppe sin politik om at sende nordkoreanske flygtninge tilbage til Kim Jong-un.

Det indblik i et personligt opgør med den nordkoreanske opdragelse bidrager med et andet og anderledes perspektiv på Nordkorea og på diktatur-stater som sådan. Nemlig den helt afgørende vigtige erkendelse af, at det er først der, under talen, da Yeonmi Park endelig formår at overbevise sin egen indre skeptiker om, at det er godt og rigtigt at stå frem og fortælle om sin fortid, at hun endelig er fri.   

Yeonmi Park: In Order to Live – a North Korean Girl’s Journey to Freedom. 276 sider. 17,99 dollar. Penguin Books. Udgivelsesdato: September 2016.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her