Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Digital Jihad

Norsk forsker ser nærmere på ’hacktivism’ i Palæstina, hvor især unge islamister angriber Israel gennem skærmen
Moderne Tider
28. januar 2017

Det vidunderlige ved at bruge pen og papir er ikke mindst, at man er sikker på ikke at blive hacket. Vi lever i en virkelighed, hvor vi dagligt på nettet blotter os selv til det yderste. Alle data lagres, systematiseres og sælges. 

Og der kæmpes i cyberspace. Politikere, ministerier, hære, virksomheder. Alle er engagerede. Amerikanerne, russerne, kineserne, iranerne, israelerne og ja, naturligvis også palæstinenserne.

Den norske forsker Erik Skare ser i en ny bog nærmere på hacktivism i den palæstinensiske virkelighed. Ordet er sammensat af ’aktivisme’ og ’hacking’ og betegner i Skares definition en gruppe cyberaktivister, der protesterer mod krænkelser af menneskerettigheder og afslører ellers hemmeligholdt information. Hacktivism er en ny protestbevægelse.

Inden for Palæstinaforskningen er der ikke forsket meget i palæstinensisk hacktivism til trods for, at denne særlige form for aktivisme så dagens lys for mere end et årti siden. Skare gør et udmærket første forsøg, hvor han først og fremmest søger at afdække, hvem de palæstinensiske hackere er, hvad laver de og hvorfor. Og bør de betragtes som en del af modstanden mod den israelske besættelse?

Mimer den fysiske verden

Med kække analogier og anekdoter er bogen velskrevet og fremstår i mindre grad som det universitetsstudie, den i udgangspunktet er. Skare beskriver indledningvis den palæstinensiske modstandshistorie, og hvordan Israel har bevæget sig fra at udgøre et militært-industrielt kompleks til et militært-digitalt kompleks.

I cyberspace er magtforholdet mellem Israel og palæstinenserne ikke stort anderledes end i den fysiske verden. Det er unge mænd fra primært Gazastriben, der tager kampen op mod den israelske overmagt i cyberspace.

Skare forklarer det til dels med, at mange unge her har et højt uddannelsesniveau, samtidig med at arbejdsløsheden er ekstremt høj. Og i modsætning til Den Palæstinensiske Autoritet på Vestbredden modarbejder Hamas i Gazastriben kun i ringe grad cyberaktivisterne.

Jihadistisk tradition

Skare beskæftiger sig især med Gaza Hacker Team – tilsyneladende en af de mest effektive grupper inden for feltet.

Deres mål er ifølge Skare at gøre direkte og indirekte økonomisk skade på israelske websites og sideløbende sprede information om udviklingen i det besatte Palæstina. Et andet mål for Gaza Hacker Team er at bryde israelernes forestilling om normalitet.

Skare har været i virtuel kontakt med hackerne mr.leon og Casper, to af de øverste ledere af teamet. Her bliver det klart, at Gaza Hacker Team ikke kun fokuserer på Palæstina i deres kamp, men også den større islamiske umma. Teamet skriver sig ind i en salafistisk jihadistisk tradition og har i flere af deres interventioner gjort brug af referencer til Islamisk Stat (IS).

Men til trods for nedladende referencer til shiitter, sufier og ibadi-muslimer har langt de fleste af Gaza Hacker Teams cyberangreb været rettet mod israelske mål, eksempelvis det israelske politi og den såkaldte civile administration, der håndterer besættelsen af Vestbredden.

Digital Jihad beskæftiger sig også med Hamas’ og Islamisk Jihads brug af hacking, dog i mindre grad. For disse islamistiske grupperinger handler cyberaktivisme ganske enkelt om at følge med tiden. og de har integreret hackere i deres væbnede styrker.

Hacktivism er kommet for at blive, understreger Skare. Den vil være en integreret del af den fortsatte modstand mod besættelsen. Og der er næppe tvivl om, at den allerede eksisterende panarabiske og globale sympati for den palæstinensiske sag bliver styrket i de kommende år. Cyberkampene vil blive intensiveret.

Erik Skare: Digital Jihad. Palestinian Resistance in the Digital Era. 2016, Zed Press, London, Pris (ebook): £ 7.50, 292 sider

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her