Læsetid: 5 min.

Hvem er de neoliberale? Det er du og jeg

De idealer, der gør neoliberalisme til et af tidens stærkeste idekomplekser, skyldes ikke udefrakommende kræfter, men vore egne idealer for hverdagslivet
21. januar 2017

Hvem er de neoliberale? Det er de 433 millioner medlemmer af jobnetværket LinkedIn. Når du åbner for LinkedIn, er der muligvis et nyt medlem til dit netværk, måske en ’endorsement’, der bekræfter, at du er særligt god til at analysere, præsentere eller samarbejde. Det er svært ikke at føle sig smigret og lidt mere værd, når anbefalingerne tikker ind.

De ret så almindelige psykologiske mekanismer, LinkedIn sætter i gang, er vigtige, for de siger noget om de moderne livsbetingelser under neoliberalismen.

Jobsikkerhed består f.eks. ikke så meget i den aktuelle ansættelse, der langt fra er det dominerende træk ved en profil på LinkedIn. Det, der er i højsædet, er den omsættelighed, som demonstreres gennem kontakter, anbefalinger og den projekthistorie, dit arbejdsliv udgør.

Neoliberale ord

Betragtningerne stammer fra artiklen »Netværk« i bogen Neoliberalism: The Key Concepts. Bogen består af 44 ret så korte artikler om nøglebegreber, der alle er en del af den neoliberale forestillingsverden. Neoliberalismens ordbog, om man vil.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu