Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Glemt vaccinepioner

Velskrevet bog om Leonard Hayflick, skandaleforskeren, der skabte vacciner af menneskelige fosterceller
Moderne Tider
18. marts 2017

I marts 1968 gik biolog Leonard Hayflick ned i kælderen til ​​Wistar Institute of Anatomy and Biology i Philadelphia. Her fandt han frem til et sæt på 375 hætteglas, der alle bar koden WI-38, anbragte dem i en nitrogen-afkølet beholder og gemte dem i en vens hus. Han informerede ikke nogen på Wistar, hans tidligere arbejdsgiver, om sine handlinger.

Et par dage senere tog Hayflick hætteglassene til Stanford University, hvor han lige var blevet professor i medicinsk mikrobiologi. Og herfra begyndte han at sælge ud af dem til medicinalfirmaer.

Hvert hætteglas indeholdt flere millioner celler dyrket fra et enkelt aborteret menneskefoster. Inficeret med røde hunde, polio, rabies, hepatitis A og andre vira var WI-38 cellerne tiltænkt at skulle fungere som værter for dyrkning af disse vira, således at de kunne bruges som grundlag for udvikling af vacciner. Og så var de som uberørte fosterceller fri for sådanne forurenende stoffer, der for nylig var fundet i vacciner fremstillet af virus dyrket i dyreceller.

Hayflick havde selv skabt Wi-38-cellerne  i 1962. De var verdens første linje af normale, kræftfri menneskeceller, og deres potentiale for vaccineudvikling levede på alle måder op til forventningerne.

Men de tilhørte ikke Hayflick – de tilhørte Wistar Institute, og han risikerede derfor en dom for tyveri. Det lykkedes ham dog at gå dri af dommen, men ikke af skandaliseringen.

Hayflick blev fyret og fik aldrig den akademiske hæder, han nok kunne have fortjent for at udvikle sine celler (som stadig, den dag i dag, benyttes af vaccineproducenter). Der skulle gå et årti, før tøvende amerikanske lovgivere gav efter og godkendte sådanne celler til vaccineudvikling. Siden da har over seks milliarder vaccinedoser baseret på hans celler beskyttet lande verden over im

od røde hunde, rabies, skoldkopper og andre dødelige eller invaliderende sygdomme.
Det er en usædvanlig historie, og videnskabsjournalisten Meredith Wadman fortjener anerkendelse for ikke bare at have afdækket, men også fortalt den på en så tempofyldt og stimulerende måde. Det er et stykke førsteklasses formidling, som yder retfærdighed til den i dag stort set ukendte pionerskikkelse Hayflick.

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Meredith Wadman: The Vaccine Race. 448 sider, 29,99 dollar. Doubleday

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her