Læsetid: 3 min.

Læst udefra: Fotografisk praksis som modstand

Stærkt værk analyserer fotokollektivet ActiveStills’ praksis i Palæstina og Israel gennem historiske, teoretiske og personlige fortællinger
18. marts 2017

Det er kun et par uger siden, at præsident Trump gjorde det klart, at der ikke længere er diplomatisk konsensus om løsningen på Palæstina-spørgsmålet.

Under Netanyahus besøg i Washington kundgjorde Trump således: »Jeg ser på en to-statsløsning og en et-statsløsning … Jeg kan lide den løsning, begge parter holder af.«

Dette nybrud i amerikansk politik har skabt nye diskussioner blandt palæstinensiske og arabiske intellektuelle. Facebook flød over med kommentarer, som tolkede dette nybrud positivt.

The new black blandt disse ’optimister’ bunder, i at der nu byder sig muligheder for at tale konflikten ind i en ny diskurs, hvor målet er dannelsen af en demokratisk bi-national stat, hvor alle borgere har lige rettigheder. Tanken er besnærende, men virkliggørelsen ligger ikke lige rundt om hjørnet.

Katastrofal ændring

Da jeg i sidste uge sad på en pæn café i Ramallah med en fremtrædende amerikansk-palæstinensisk forretningsmand, startede samtalen helt naturligt med en diskussion af Trumps udmelding. Her blev al optimisme elimineret.

I hans optik var det hævet over enhver tvivl, at den nye amerikanske politik var en katastrofe. Ikke fordi han ikke i princippet var tilhænger af en demokratisk stat med lige rettigheder, men ganske enkelt fordi virkeliggørelsen ville kræve minimum yderligere 70 års kamp. Palæstinenserne har ganske enkelt ikke kapaciteten.

I dag knap 70 år efter staten Israels etablering er palæstinenserne mere svækkede end nogensinde. De har ikke opbakning blandt de arabiske ledere, som er optaget af egne interne problemer og krige. Det palæstinensiske lederskab er i ruiner. Befolkingen er splittet. Fragmenteret på kryds og tværs socialt og økonomisk.

»Palæstinenserne er ikke overmennesker,« sagde han og slog ud med armene. »Vi  har simpelthen ikke de nødvendige ressourcer.« Kampen er tabt, og dér, hvor der er mest at vinde, er ved at holde det internationale samfund fast på nødvendigheden af en selvstændig palæstinensisk stat, selv om virkeliggørelsen også har lange udsigter.

Lyspunkter i elendigheden

Imellemtiden må palæstinenserne indfinde sig med at leve fragmenteret, adskildt og under forhold der på alle måder er værre, end tilfældet var det under apartheid i den sydafrikanske sammenhæng i årtier fremover. Det er den vision, som Netanyahu og Trump deler. 

Midt i denne elendighed er der lyspunkter. Et af dem er fotokollektivitet ActiveStills. ActiveStills blev etableret i 2005 af en gruppe israelske og internationale fotografer, og siden har en række palæstinensere sluttet sig til gruppen.

ActiveStills tog sin begyndelse i den palæstinensiske landsby Bil’in, hvor indbyggerne gennem de seneste 12 år hver eneste uge har protesteret mod Israels illegale mur, ekspropriering af land og udvidelserne af den nærliggende bosættelse Modi’in Illit.

Gruppen har siden konsekvent i samspil med den lokale befolkning dokumenteret konsekvenserne af den israelske besættelse, ikke mindst i landsbyer langs Muren.

Gruppens arbejde er dog ikke begrænset til dokumentation af begivenheder i de besatte områder alene, men har tillige fokus på eksproprieringer af beduiners jord i Israel samt sociale forhold i Israel relateret til manglen på sociale boligbyggerier, flygtninge og migrantarabejderes vilkår, LBGTQ, militærnægtere m.m.

Aktivistisk medie

Forlaget Pluto Press har netop udgivet et super æstetisk værk, der på fornem vis dokumenterer og analyserer ActiveStills virke og sætter det i en historisk, teoretisk og personlig kontekst. Værket er smukt illustreret med en række af kollektivets billedmateriale koblet med stærke essays, der bringer et element af tiltrængt optimisme.

I modsætning til mere mainstream fotografer ser medlemmerne af ActiveStills sig selv som aktivister, fotografer og vidner på én og samme tid. Fotografiet er en modstandshandling. Netop i kraft af denne tilgang har medlemmerne skabt intime personlige relationer og været i stand til at indlemme palæstinensiske fotografer i kollektivet.

ActiveStills stiller deres billeder til rådighed ikke alene i det offentlige rum som for ekempel i landbyen Bil’in, men også i retssale og i forbindelse med demonstrationer. Hertil kommer, at kollektivet også tilbyder deres materiale til menneskerettighedsgrupper og alternative medier.

Selv om flere af de involverede måske ikke længere har troen på, at hvis flere vidste, hvad der i realiteten udspiller sig under besættelsen eller i forholdet til flygtninge og migranter, ville verden ændre den fastholdte praksis, er det klart, at uden grupper som ActiveStills er der intet håb om forandring. Køb den. Læs den.

Vered Maimoun og Shiraz Grinbaum (red.). Activestills. Photography as Protest in Palestine/Israel. 317 sider. 18 pund. Pluto Press.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu