Læsetid: 5 min.

Lidenskabeligt angreb på verdensspaltningen

Den hertillands stort set ukendte og ulæste tyske filosof, kropsfænomenologen Hermann Schmitz, byder sig til i to nyoversatte værker. Hans egensindige kropstænkning kan læses som et vildt voksende begrebsligt og metaforisk frontalangreb på den toneangivende og magtfulde vesterlandske idéhistorie
29. april 2017

Værket Kroppen former sig som et frontalangreb på toneangivende, fatale og vanskeligt undslippelige tankefigurer i den vesterlandske idéhistorie.

For den tyske fænomenolog Hermann Schmitz er kroppen nemlig det filosofisk-arkimediske punkt, hvorom og hvorfra alt må leves, forstås og tænkes.

Han står på mål for de »uvilkårlige livserfaringer«, som den antikke filosofi, teologien, Descartes’ rationalisme, den moderne naturvidenskabs materialisme og den psykologiske tænknings mentalisme igennem årtusinder har ledt os bort fra at sætte på begreb, udforske og værne om.

»Kroppen, der i den førbegrebslige livserfaring er det nærmeste for ethvert menneske, som arnested og knudepunkt for al påvirkelighed og reagerende initiativer, glemmes og er i årtusinder utilgængelig for begrebsmæssig forståelse,« skriver Schmitz i sin bog fra 2011, der nu byder sig til i en vellykket oversættelse til dansk.

Mennesket kan være i tvivl om mange ting; men ikke om, at det er »henvist til et absolut sted, der tillige er et absolut øjeblik«, mener Schmitz. Det mærker, at det er i live; det eksisterer kropsligt og konkret.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Information.dk

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu