Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Hvad er Tyskland?

Siden den tyske nations grundlæggelse har dens historie været præget af uklare grænser og dybe modsætningsforhold mellem vest og øst
Moderne Tider
29. april 2017

I 843 delte Karl den Stores børnebørn hans imperium mellem sig – og Ludvig fik det område, vi i dag kalder Tyskland. En stor del af dette lå førhen i Romerriget bag Limes Germanicus – den store mur, romerne byggede som værn mod østbarbarer. Alle storbyer i det senere Vesttyskland og Østrig med undtagelse af Hamburg voksede frem på dette romerske territorium.

Ludvig den Tyske vidste, hvor riget begyndte: ved Rhinen. Men hvor sluttede Tyskland? Gik Tyskland til Elben, hvor Karl den Stores herredømme rakte til, eller strakte det sig ind i de slaviske lande østpå?

James Hawes velfortalte tysklandshistorie fokuserer på den vedvarende dybe splittelse mellem det vestlige og østlige Tyskland, da teutoniske riddere, junkere, preussiske militarister og nazistiske imperialister alle besluttede sig for at etablere imperier, der rakte ind i de slaviske lande hinsides Elben.

Limes Germanicus svandt aldrig bort. Den tyske forenings tragedie var, at den aldrig skabte et sandt forenet Tyskland, men et preussisk imperium, som udvidede Hohenzollern-hoffets styre. De driftige dele af Vest- og Sydtyskland finansierede den preussiske stats militarisme plus skattefordele for junker-aristokrater.

Nazisternes første forløbere stillede op som antisemitiske kandidater i 1893 og vandt 16 pladser i Rigsdagen. Alle var indvalgt i lutheranske Preussen, Sachsen og Hesse. Ludendorff forfulgte en tusindårig fantasi om et imperium af slaverne og bandt tropper i øst, som kunne have modstået de sejrrige vestallieredes offensiv i vest i 1918.

Nazisternes højborge var igen i det lutheranske øst fremfor i det romerske vest. I juli 1932 kom kun 17 procent af de nazistiske stemmer fra Karl den Stores gamle rige i det katolske syd og vest.

Nu er Tyskland genforenet, og den nye hovedstad er den gamle preussiske hovedstad Berlin. Igen må vesttyskerne pumpe kolossale pengebeløb i øst – denne gang for at betale for velfærdsprogrammer. Og endnu blomstrer i øst ekstremismen, nu i form af det højrepopulistiske Alternative für Deutschland eller kommunisternes arvtagere fra Die Linke.

James Hawes: 'The Shortest History of Germany'. Old Street Publishing. 240 sider. 12.99 Pund.

© The Observer og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her