Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Da Elvis forlod bygningen

Rockstjernernes tid er forbi – den sluttede med internettets og hiphoppens gennembrud – men legenderne lever videre. Ny bog giver fremragende overblik over en svunden æra
Rockstjernernes tid er forbi – den sluttede med internettets og hiphoppens gennembrud – men legenderne lever videre. Ny bog giver fremragende overblik over en svunden æra

AP Photo

Moderne Tider
24. juni 2017

Og så var der dengang, Little Richard forærede en pænt indpakket skotøjsæske, der indeholdt resultatet af hans ’tarmbevægelser’ til sin gamle vrante nabo. Eller dengang, da en allerede gift Jerry Lee Lewis giftede sig med sin kun 13-årige kusine.

For slet ikke at tale om Rolling Stones’ legendarisk udsvævende Amerika-turné i 1972. Eller episoden, hvor Michael Jackson skal have skreget i rædsel over at have tabt en af sine hvide signaturhandsker ned i toilettet.

Jo, fristelsen til at gøre sin bog Uncommon People til en skandaleantologi må have været stor for forfatter David Hepworth, men selv om alle disse historier og mange flere er medtaget, er bogen endt som en mangefacetteret krønike, der er rig på andet end trivia. 

Stoffet omfatter rockens guldalder fra midt-1950’erne til midt-1990’erne. Hvert kapitel omhandler et år og vinkler ud fra en særligt emblematisk dato: f.eks. 6. juli 1957, da to Liverpool-teenagere ved navn John og Paul mødes for første gang, eller 1. oktober 1967, da Jimmy Hendricks (der endnu ikke var blevet til Jimi Hendrix) afslørede sit talent for Eric Clapton.

David Hepworth: Uncommon People: The Rise and Fall of the Rock Stars 1955-1994.

Eller 16. august 1977, da Elvis forlod bygningen. Eller 1. august 1987, da en filmscene, der skulle skildre Axl Roses ankomst til Hollywood, blev optaget ved en Greyhound-rutebilsstation, .

I 1997 er det hele slut. Hepworth forklarer hvorfor:

»Rockstjernernes epoke sluttede med internettet, der gjorde det af med deres mystik. Rockstjernernes tid er sammenfaldende med rock’n’roll, og trods genrens løfte i mindeværdige sange om aldrig at dø viste den sig lige så tidsbegrænset som ragtimen eller bigbandmusikkens æraer.«

Der er mange højdepunkter i Hepworths fremstilling – lad mig bare nævne beretningen om manager Brian Epsteins brutale fyring af Beatles’ første trommeslager Pete Best (som »talte så sjældent, at hans umeddelsomhed kunne udlægges som aggression«).

Eller historien om, hvordan Janis Joplin syv uger før sin død drog på en hævnturné til sin gamle high school i Texas, hvor hun var blevet drillet med sin aknebefængte hud.

Eller om, hvordan Freddie Mercurys forældre på hans dødsdag i 1991 stadig boede i det hus i Feltham, hvortil de var flyttet fra Zanzibar i 1964 – og stadig ikke vidste, at han var bøsse.

David Hepworth: Uncommon People: The Rise and Fall of the Rock Stars 1955-1994. Bantam Press, 368 sider, £13.60.

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her