Læsetid: 2 min.

Demokratiernes krise er en mediekrise

John Lloyd gennemgår mediefrihedens globale vilkår i et fremragende overblik, der samtidig er en indtrængende påmindelse om, hvor afgørende journalisters frihed og arbejdsvilkår er for demokratiets trivsel
19. august 2017

Uden uafhængige medier, der er opsatte på at udrette et ordentligt journalistisk arbejde og også har de økonomiske muskler til at gøre det, kan der ikke eksistere et ægte demokrati. Dette er udgangspunktet for den prisbelønnede skotske veteranjournalist John Lloyds nye bog, The Power and the Story: The Global Battle for News and Information.

Lloyd, 71, der i dag er seniorforsker ved Reuters Institute på Oxford Universitet, kommer vidt omkring. Vi er i Kina, hvor etpartistaten optræder mere kvælende end i år mange år over for alle tilløb til undersøgende kritisk journalistik.

Vi hører om udviklingen i Rusland, hvor medierne, der voksede vildt i de få frihedsår under Jeltsin, nu er bragt solidt under Putins hæl. Vi er i Egypten, Etiopien og Tyrkiet, der alle fængsler journalister i hobetal, og vi er i Mexico, hvor journalister myrdes – alene i 2017 er syv slået ihjel.

John Lloyd: The Power and the Story

Lloyd ikke bare beskriver de vanskelige vilkår for frit tænkende journalister i lande som disse. Han besøger dem også og taler med dem personligt i de fremskudte kampzoner for mediefrihed verden over.

Bogen byder imidlertid også på skarpe betragtninger om mediernes støt forringede arbejdsbetingelser i flere af de lande – især USA og Storbritannien – hvor vi plejer at forestille os mediernes frihed som sikret.

Men den frihed er bragt i fare af en udvikling, hvor det økonomiske ejerskab af flere medier koncentreres på færre hænder, af den digitale omvæltning og fraværet af holdbare nye forretningsmodeller samt af de trusler, som udgår fra strømmen af fake news og politikertyper som præsident Trump, der ikke betragter medierne som medspillere i den demokratiske orden.

Llloyd analyserer, hvordan de sociale medier spillede en hovedrolle i de arabiske revolter og ser på den radikale åbenhed, som WikiLeaks og whistleblowingfænomenet generelt er eksponenter for.

Lloyd påviser igen og igen, hvor tæt båndet er mellem journalistikkens praksis og det liberale demokrati. Ordentlig journalistik kræver frihed til at undersøge og offentliggøre, men det nytter ikke noget, hvis den bliver ignoreret. Den må kunne fremtvinge et svar fra myndighederne. I fraværet af disse betingelser, som kun eksisterer i liberale demokratier, bliver journalister magtesløse.

John Lloyd: The Power and the Story: The Global Battle for News and Information. 480 sider, £25.00.

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu