Frølands idehistorie gør alle ideer grå og alle nazister lige brune

Politik interesserer som sådan ikke idehistorikeren Carl Müller Frøland, som er aktuel med bogen ’Nazismens idéunivers’. Her er det romantik, naturdæmoni og blodmystik, der fænger
Grundlæggende anser idehistorikeren Frøland nazismen for at være en religionserstatning, hvor det tyske folk i særlig grad var modtageligt for drømmerier om ekstase og sammensmeltning på grund af en særlig romantisk arv. Det er denne arv, bogen handler om, og det er vel derfor, titlen taler om et idéunivers bag nazismen.

Grundlæggende anser idehistorikeren Frøland nazismen for at være en religionserstatning, hvor det tyske folk i særlig grad var modtageligt for drømmerier om ekstase og sammensmeltning på grund af en særlig romantisk arv. Det er denne arv, bogen handler om, og det er vel derfor, titlen taler om et idéunivers bag nazismen.

MARY EVANS PICTURE LIBRARY
12. august 2017

Da jeg for efterhånden en del år siden begyndte at læse idehistorie på Aarhus Universitet, fik jeg en studiekammerat, som jeg hurtigt lærte ikke at sætte pris på. Et af vores første kurser var en indføring i den vestlige filosofis historie, og som med så mange andre historier begyndte vi med begyndelsen: det gamle Grækenland. Fra og med Platon fik min studiekollega øje på en ide, som han derefter genfandt i alle filosofier.

»Det her minder meget om Platon,« blev hans faste indlæg ved alle forelæsninger om alt fra Bonaventura til Karl Popper.

Systemet var til at få øje på. Så snart en given tænker eller bevægelse talte om to bevidsthedsniveauer, to verdener, osv. – kort sagt lod sig rubricere som dualist – var det jo ’ligesom Platon’.

 

Få adgang til hele artiklen og uafhængig kvalitetsjournalistik.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Information.dk

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu