Modsigelsernes mester

A = A. Eller hvad? Den tyske filosof Theodor W. Adornos hovedværk ’Negativ dialektik’, der nu foreligger på dansk, er én lang opvisning i identitetens bedrageriske natur
Ifølge Adorno har filosofiens historie været behersket af kravet om identitet. Ved at opløse det partikulære i almenbegreber har filosofien forsøgt at skabe en harmonisk orden og bandlyse enhver selvmodsigelse. Men identiteten er falsk, og denne indsigt er grundlaget for den måde at bedrive filosofi på, som Adorno kalder ’negativ dialektik’.

Ifølge Adorno har filosofiens historie været behersket af kravet om identitet. Ved at opløse det partikulære i almenbegreber har filosofien forsøgt at skabe en harmonisk orden og bandlyse enhver selvmodsigelse. Men identiteten er falsk, og denne indsigt er grundlaget for den måde at bedrive filosofi på, som Adorno kalder ’negativ dialektik’.

Ritzau Foto
2. september 2017

Filosoffer optræder ofte som en slags begrebsligt rengøringspersonale, der ilende kommer til undsætning, hvor end logisk forvirring opstår. De definerer og raffinerer begreber, rydder ud i misforståelser, blotlægger implicitte forudsætninger, drager et par distinktioner og specificerer relationerne mellem begreberne.

Man kan også sige det på den måde, at filosofien identificerer.

Når man skelner mellem A og B, hævder man i samme ombæring, at A faktisk er A, og B faktisk er B. At definere et begreb er at adskille dét, der tilhører begrebet, fra det, der ikke gør: Filosofien, eller måske tænkningen i det hele taget, beror på evnen til at bruge sproget til at skære virkeligheden op i selvidentiske enheder for derefter at rekonstruere deres indbyrdes relationer.

 

Få adgang til hele artiklen og uafhængig kvalitetsjournalistik.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Information.dk

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu