Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Ny bog: Arbejdsgivere kontrollerer og overvåger mere end nogen demokratisk stat

Arbejdsgivere påtvinger ’en langt mere minutiøs, streng og gennemgribende regulering af ansatte, end demokratiske stater gør’, skriver den amerikanske filosof Elizabeth Anderson i en ny bog, der leverer en vigtig, men utilstrækkelig kritik af arbejdsgivernes autoritære regimer
Eksemplerne på kontrol af ansatte er mange. I 2011 nægtede Amazon af frygt for tyveri at åbne vinduerne på et lager i Pennsylvania, selv om temperaturen steg til 39 grader. I stedet parkerede de et par ambulancer uden for lageret, som stod klar til de kollapsende arbejdere.

Eksemplerne på kontrol af ansatte er mange. I 2011 nægtede Amazon af frygt for tyveri at åbne vinduerne på et lager i Pennsylvania, selv om temperaturen steg til 39 grader. I stedet parkerede de et par ambulancer uden for lageret, som stod klar til de kollapsende arbejdere.

Julio Cortez

Moderne Tider
12. august 2017

Sidste år afslørede en rapport fra organisationen Oxfam, at arbejdere på amerikanske fjerkræslagterier ikke måtte gå på toilettet i arbejdstiden og derfor var tvunget til at bruge bleer eller simpelthen tisse i bukserne.

Et heftigt, men ikke enestående, eksempel på kontrol af ansatte. I 2011 nægtede Amazon af frygt for tyveri at åbne vinduerne på et lager i Pennsylvania, selv om temperaturen steg til 39 grader. I stedet parkerede de et par ambulancer uden for lageret, som stod klar til de kollapsende arbejdere.

Ansatte i Walmart, der er USA’s største arbejdsgiver, må ikke småsnakke på arbejdet, og i Apples amerikanske butikker bliver ansattes personlige ejendele inspiceret efter arbejdsdagens afslutning – og de får vel at mærke ingen løn i den tid, de står i kø for at komme gennem kontrollen.

Ifølge Elizabeth Anderson, der er professor i filosofi og Women’s Studies ved University of Michigan, er disse historier eksempler på en udbredt tendens: Arbejdsgivere kontrollerer, regerer og overvåger på autoritær vis medarbejdere på såvel som uden for arbejdspladsen. Og de opfører sig på en diktatorisk måde, som de færreste ville acceptere, hvis det handlede om forholdet mellem stat og borgere.

Privat regering

Ifølge Anderson bør vi forstå dette fænomen som en form for ’privat regering’, som titlen på hendes nye bog, Private Government, viser – et nyttigt begreb, der tydeliggør at relationen mellem arbejdsgivere og ansatte er en politisk relation.

Arbejdsgivere påtvinger med Andersons ord »en langt mere minutiøs, streng og gennemgribende regulering af ansatte, end demokratiske stater gør, på alle områder på nær fængslerne og militæret«.

Ja, faktisk kan mange arbejdspladser ligefrem beskrives som »kommunistiske diktaturer«, som hun med typisk amerikansk kommunistforskrækkelse kalder det.

Elizabeth Anderson: Private Government. How Employers Rule Our Lives (and Why We Don’t Talk about It).

Men sådan har den kapitalistiske markedsøkonomi ifølge Anderson ikke altid været. Markedet var oprindeligt et middel til at bekæmpe feudalismens uretfærdige privilegier og forstenede hierarkier: Det handlede om at fremelske autonomi, foretagsomhed, lighed og selvstændighed.

Disse visioner finder Anderson hos den politiske bevægelse The Levellers, der under den engelske borgerkrig i midten af 1600-tallet kæmpede for demokrati og religiøs tolerance, ligesom hun finder dem hos 16- og 1700-tallets liberale koryfæer som John Locke, Thomas Paine og Adam Smith.

Ifølge Anderson var disse tænkeres ideal en markedsøkonomi, hvor alle er selvstændige erhvervsdrivende og ikke lønarbejdere – altså en markedsøkonomi, der vil realisere idealet om alle menneskers (altså alle vestlige mænds) fundamentale frihed og lighed.

Men så kom den industrielle revolution, der er skurken i Andersons fortælling. De store og kapitaltunge virksomheder udkonkurrerede alle de små virksomheder og selvstændige, og erstattede den uafhængige producent med lønslaverne, der må finde sig i chefernes diktatoriske regeringsførsel.

Idealiseringer

Private Goverment består af to kapitler baseret på to forelæsninger, efterfulgt af fire kritiske kommentarer fra henholdvis en historiker, en filosof, en litterat og en økonom samt Andersons svar på kritikken.

Historikeren Ann Hughes påpeger i sin kommentar, at Andersons fremstilling af den tidlige markedsøkonomi er idealiserende og simplificerende: Forestillingen om de frie og uafhængige kapitalistiske småproducenter var aldrig andet end en ideologisk fantasi, der dækkede over, at folk først begyndte at producere til markedet, når de var tvunget til det – og at markedsafhængigheden resulterede i fattigdom, usikkerhed og ulighed.

Markedet har altid været en tvangsmekanisme, og dets højt besungne ’frihed’ har aldrig været andet end pengenes frie bevægelighed.

Anderson stiller altså den moderne, despotiske kapitalisme i modsætning til et ideal om en frihedsbefordrende markedsøkonomi, og dermed kommer hun uundgåeligt til at reproducere den ideologiske udviskning af markedets nødvendigvis destruktive væsen.

Udover en mere kritisk bevidsthed om markedets tvangsmekanismer savner man desuden flere tal om og eksempler på arbejdsgivernes diktatoriske magt, ligesom det ville være interessant at sænke de amerikanske skyklapper en smule og inddrage arbejdsforhold i andre dele af verden, hvor de som regel er endnu værre end i Guds eget land.

Andersons kritiske grundpointe er langtfra ny, men som hun så rigtigt bemærker, har arbejderbevægelsens nedtur i de seneste fire årtier gjort det nemmere for de ’private regeringer’ at flyve under radaren og drukne kritikken i neoliberalismens ideologiske grød.

Derfor er det vigtigt at blive ved med at gentage: Arbejdsgivernes magtudøvelse er politisk, og den er illegitim.

Elizabeth Anderson: Private Government. How Employers Rule Our Lives (and Why We Don’t Talk about It). Princeton University Press. Juni 2017. 224 sider. 22.95£

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Er det ikke på tide , at lønmodtagerne igen begynder at stå sammen og organiserer sig i fagbevægelsen så de bliver stærke nok til at stille krav mod dårlige arbejdsvilkår.