Læsetid: 6 min.

Vi har aldrig før haft så progressive overklasser, men ...

Den britiske journalist Edward Luce afdækker i sin nye bog ’The Retreat of Western Liberalism’, hvorfor de sejrende politiske ideer taber i nutidens vestlige samfund
Det var frygtelige scener i Charlottesville, hvor demonstranterne og moddemonstranterne slog løs på hinanden med køller, råbte og græd. Dramaet er et godt billede på det, der ifølge den britiske journalist Edward Luce finder sted i Vesten i disse år. Hans nye bog ’The Retreat of Western Liberalism’ er et forsøg på en stor fortælling, som forklarer åbenlyse opløsningstendenser i vores vestlige samfund.

Det var frygtelige scener i Charlottesville, hvor demonstranterne og moddemonstranterne slog løs på hinanden med køller, råbte og græd. Dramaet er et godt billede på det, der ifølge den britiske journalist Edward Luce finder sted i Vesten i disse år. Hans nye bog ’The Retreat of Western Liberalism’ er et forsøg på en stor fortælling, som forklarer åbenlyse opløsningstendenser i vores vestlige samfund.

Anda Chu

30. september 2017

En virkeligt samtidsdrama blev opført i Charlottesville denne sommer. Hvide demonstranter protesterede militant, som om de var de nye sorte i det amerikanske samfund.

»White lives matter! White lives matter!« råbte de hvide aktivister i kor, da de med flammende fakler en sen aften marcherede gennem campus på University of Virginia.

De havde overtaget protestbevægelsen Black Lives Matter’s slagord, men erstattet ’sort’ med ’hvid’. Deres politiske budskab var: De hvide er ikke længere den stærke majoritet i det amerikanske samfund, men det gamle flertal, som mener sig fortrængt af alle mulige andre.

»Jews shall not replace us,« råbte de også.

Deres demonstration talte til en fornemmelse af, at de hvide er blevet til fremmede i deres eget land, og at systemet med positiv særbehandling, politisk korrekthed og såkaldt affirmative action favoriserer alle de andre.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
  • Eva Schwanenflügel
Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torsten Jacobsen

Det er progressivt at gå ind for større økonomisk lighed, hvis man er nået til den indsigt, at for stor økonomisk ulighed i et demokratisk system, før eller siden fører til had, vold og konflikter i bunden af samfundet.

'Del og hersk', på kapitalistisk, simpelthen.

Er man nået til denne indsigt, men insisterer man alligevel fortsat på, at man fortjener en indtægt, der er mange gange højere end gennemsnittets, så er man ikke længere progressiv. Så er man derimod enten stupid, kyniker, eller begge dele på samme tid.

Men progressiv? Fandeme nej!

Jes Balle Hansen , Torben K L Jensen, Karsten Aaen, Bjarne Bisgaard Jensen, Steffen Gliese, Bjørn Pedersen, David Zennaro, Egon Stich, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Med henvisning til artiklens første del om konkurrencen om at blive set som de største ofre og konflikt mellem samme økonomiske klasser, vil jeg anbefale en artikel om to amerikanske sociologers definition af denne kulturelle tendens i USA. Det de beskriver som udviklingen af en "victimhood culture":

https://www.theatlantic.com/politics/archive/2015/09/the-rise-of-victimh...

Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar