Læsetid: 6 min.

Medrivende insiderfortælling om reformpædagogikkens fødsel

Den sorte terpeskole forsvandt, og spanskrøret blev afskaffet. Progressive pædagoger og frihedselskende kulturradikale transformerede skolen til ukendelighed. Egon Clausen fortæller Danmarkshistorie fra det 20. århundrede – medrivende, engageret og teoriløst
30. september 2017

I november 2014 blev der afholdt 75-års fødselsdag for foreningen, forlaget og tidsskriftet Unge Pædagoger på Zahles Seminarium. En række velklædte gråhårede pædagoger var mødt op for at fejre fødselaren.

»Vandt eller tabte vi?« var ikke bare spørgsmålet for aftenens drøftelser – det udgør også den røde tråd i Egon Clausens bog Klassens frække elev. Kapitler af Unge Pædagogers danmarkshistorie.

I første nummer af bladet Unge Pædagoger, der udkom i december 1939, proklameredes: »De gamle undervisningsmetoder tvinger os ind i et system af falsk disciplin, tvang og dressur.«

De unge progressive pædagoger og mange kulturradikale stemmer i samtiden ønskede at afskaffe terperiet og den umyndiggørende skoleundervisning. De advokerede for nye undervisningsmetoder, for at højne respekten for børns og unges frihed og selvstændighed, og så gik de ind for, at seksualundervisning skulle være et skoleanliggende.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ejvind Larsen
Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu