Læsetid: 7 min.

Ta-Nehisi Coates skriver sig smukt, selvmodsigende og voldsomt ind i den amerikanske kanon

Den amerikanske journalist og forfatter Ta-Nehisi Coates gør i sin nye bog status over de otte år med en sort amerikansk præsident. Det er blevet et fantastisk åbent og frygteligt selvmodsigende vidnesbyrd om Amerika og en enestående refleksion over at skrive og tænke over den tid, man lever i
Det var en eufori, en befrielse og et af de smukkeste øjeblikke i Coates’ liv, da Obama blev valgt. Men omvendt var præmissen for, at en sort mand kunne blive præsident, at han kun sjældent talte om race, og at han lod, som om racisme var et overvundet problem i USA.

Det var en eufori, en befrielse og et af de smukkeste øjeblikke i Coates’ liv, da Obama blev valgt. Men omvendt var præmissen for, at en sort mand kunne blive præsident, at han kun sjældent talte om race, og at han lod, som om racisme var et overvundet problem i USA.

Cole Wilson

14. oktober 2017

Man kunne tro, det var en forbandelse at være en sort intellektuel i Amerika. Fordi det altid allerede er givet, hvad den sorte intellektuelle skal forholde sig til, svare på spørgsmål om og levere løsninger på. Slaveri, borgerrettighedsbevægelse, racisme, sort kultur og sort vrede. Han eller hun skal forholde sig til Malcolm X, Martin Luther King, James Baldwin og Bill Cosby.

Det bliver sort og hvidt.

De hvide intellektuelle kan derimod skrive om Martin Luther King, hvis det interesserer dem. Men de kan også skrive om Abraham Lincoln, GWF Hegel og Alexis de Tocqueville. De hvide skriver om alt det, som vi forventer af intellektuelle: eksistens, demokrati, kapitalisme, menneskerettigheder, historien og den store verdensorden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
  • Katrine Damm
  • Philip B. Johnsen
  • Eva Schwanenflügel
Niels Duus Nielsen, Katrine Damm, Philip B. Johnsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

The doll test.

Ta-Nehisi Coates har naturligvis ret, USA har fået den leder, rigtig mange amerikanere har drømt om og savnet i mange år, den hvide racist, med med den rå voldelige kultur, der har skabt amerikansk og europæiske rigdom, ved imperialisme og tidligere slaver.

'Politisk strukturel vold og effekten af denne’

White supremacy:
"By "white supremacy" I do not mean to allude only to the self-conscious racism of white supremacist hate groups. I refer instead to a political, economic and cultural system in which whites overwhelmingly control power and material resources, conscious and unconscious ideas of white superiority and entitlement are widespread, and relations of white dominance and non-white subordination are daily reenacted across a broad array of institutions and social settings."
Legal scholar Frances Lee Ansley

Hvorfor er det så de danske regeringsbærende partier bruger frygt, fremmedhad og fattiggørelse af befolkningen til at beholde magte?

De regeringsbærende partier handler ikke på akutte handlingskrævende problemstillinger, men vælger at satse på kortsigtede økonomiske gevinster, frygt politik, fremmedhad og nationalisme for, at bevare magten over økonomien og afleder opmærksomheden fra dette faktum.

Magten bevares således ved undertrykkelse af de svage i samfundet, forringelse af sikkerhedsnettet under borgerne, der betyder omtrent alle borgere i dag, er normalt kun en ulykke, maksimalt to ulykker i livet fra rigtig fattigdom.

Hvis man gør mennesker fattige og sultne nok, når der er ikke råd til tandlæge eller den læge ordineret medicin og tvinger dem syge, fattige og fejlernærede i arbejde, så enten knækker mennesker, bliver kriminelle eller man indordner sig, der er ikke overskud til at gøre modstand eller kræve bedre løn og arbejdsforhold, det er måden at at få de mennesker, der ikke knækker eller bliver kriminelle, til at tage to fuldtidsjob et job der betaler huslejen og et der næsten betaler tre måltider om dagen.

The doll test
Link:https://youtu.be/tkpUyB2xgTM

Karsten Aaen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

White supremacy anno 2017 økonomisk undertrykkelse, er centret om skatteunddragelse ved offshore forretning.

Der burde ses lidt nærmere på USA/Puerto Rico skandalen, der udover at være en menneskelig kvalmende amerikansk udåd, har potientielt i sig til et globalt opgør med international skatteunddragelse på ahøjeste plan.

Puerto Rico er et ’skattely for Trump’, hvilket kan blive en varm kartoffel, på grund af de menneskeskabte klimaforandringer, der gør det til en dårlig forretning at genopbygge Puerto Rico, orkanerne bliver kun kraftigere, men samtidig udgør Puerto Rico en vigtig amerikansk skatteunddragende funktion for de super rige amerikanere, her iblandt for Donald Trump, det er en gylden chance for at oprulle de superriges forretning i samarbejde med verdens ni største offshore juridiske aktører.

Magic offshore Circle law firms.
Appleby
Bedell
Carey Olsen
Conyers Dill & Pearman
Harneys
Maples and Calder
Mourant Ozannes
Ogier
Walkers
Link: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Offshore_magic_circle

Fra link:
"Puerto Rico is a U.S. territory in the northern Caribbean which, according to the U.S. Supreme Court, is:
“a territory appurtenant and belonging to the United States, but not a part of the United States within the revenue clauses of the Constitution.”

As a result of this and other anomalies Puerto Rico is, among many other things, a tax haven, as our Offshore Wrapper just noted. And it is, rather like Britain’s own crooked little tax haven Jersey, going bust."
Link: https://www.taxjustice.net/2016/01/06/ironic-pillage-tax-haven-puerto-ri...

"Puerto Rico lost access to the traditional municipal bond market in February 2013 after ratings firms downgraded it to so-called junk status.

The Commonwealth had an unemployment rate of 12% before the hurricanes, compared with an unemployment of 4.4% for the U.S., as of August.

43.5% of its residents live below the poverty line, according to U.S. Census Bureau data, more than double that of Louisiana and Mississippi.

Its population is 3.4 million as of July 1, 2016, representing a decline of more than 8% since 2010.

The island’s debt load represents $12,000 per capita, with its debt representing more than three-quarters of its annual gross national product, which would make it one of the most indebted countries in the world.

As a U.S. territory, the island uses the U.S. dollar, That means it can’t devalue its currency in a bid to improve competitiveness."
Link: http://www.marketwatch.com/story/why-does-puerto-rico-have-more-than-70-...

Fra link.
"Puerto Rico is a colony in a world where colonies don’t really exist anymore, where the concept is so foreign that no one can properly grasp how perverse it is that a population lives under the farce we call a commonwealth, even when John Oliver teams up with white liberals’ favorite Puerto Rican, Lin-Manuel Miranda, to explain how Puerto Ricans can’t vote for president, how laws were introduced that incentivized corporations to exploit it for profit while exempting them from responsibility, and the Puerto Rican government from any form of recourse in its debt crisis that came to a head this summer."
Link: https://www.gq.com/story/america-never-deserved-puerto-rico

USA står som skrækeksemplet med radikaliserede kapitalister, som Donald Trump og speaker of the House Paul Ryan, der har hovedrollen de kommende år, med klimaforandringer og den stigende økonomisk ulighed.

Link:
"3.489.000.000.000 kroner - mindst - blev flyttet til skattely på et enkelt år
Ny undersøgelse viser, at USA’s multinationale virksomheder lod en fjerdedel af deres overskud forsvinde i skattely."
Link: http://politiken.dk/oekonomi/ECE2922000/3489000000000-kroner---mindst---...

Speaker of the House Paul Ryan USA.
Fra link:
Ryan’s choice as his new chief of staff: David Hoppe
Hoppe has lobbied for Cayman Finance, “whose business ‘promot[ing] the development of the Cayman Islands financial services industry’ could be affected by legislation to crack down on offshore tax havens.

The big tax avoiders must be licking their corporate chops."

Link: http://billmoyers.com/2015/10/27/the-paradox-of-paul-ryan-why-tea-party-...

On the Paris climate accord signed by 175 countries: "One of the dumbest things I’ve ever heard in politics—in the history of politics as I know it."
Af Donald Trump.

Trump said in a February debate. "Environmental protection—we waste all of this money. We’re going to bring that back to the states." But only if he can figure out what the EPA is. Trump said he would eliminate some agency called "Department of Environmental. I mean, the DEP is killing us environmentally, it’s just killing our businesses.

Karsten Aaen, Estermarie Mandelquist, Ole Frank og Morten Hillgaard anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

I dag tre uger efter den amerikanske stat Puerto Rico blev ramt af orkanen Irma og Katrina, er 85% af de amerikanske statsborgere uden strøm, 1.2 millioner amerikanske statsborgere har ikke vand, hver dag er en kamp for rent vand, mad og de mest livsnødvendige fornødenheder, arbejdspladser og boliger ligger i ruiner.

Ingen af de 3,5 millioner amerikanske statsborgere, har stemmeret til præsidentvalget.

Statsoverhoved Donald Trump.

Karsten Aaen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar

@Phillip B Johnsen
Du har lige glemt at befolkningen i Puerto Rico flere gange har stemt om "statehood"
Men det passer selvfølgelig ikke så godt ind i din USA-bashing

Philip B. Johnsen

John Hansen
Jeg taler om amerikanske statsborgere, har du overhoved læst, det jeg skriver?

System kritik af USA, det er et apartheid styre, et undrertyggende styre, der er meget godt, at sige om amerikanere, ikke mindst de amerikanere statsborgere der lever på Puerto Rico og vores gamle og lige så ramte koloni Sankt Croix, personlig har jeg familie i det klimakatestrofe ramte napa Valley Californien.

Efter 251 år under Dannebrog blev Sankt Thomas, Sankt Croix og Sankt Jan solgt til USA for 25.000.000 $ alle bygninger og på en måde også alle indbyggerne solgt med.

I dag 100 år senere, skal det lokale parlement på Sankt Thomas, Sankt Croix og Sankt Jan stadigvæk spørge kongressen i USA om lov, i en række af beslutninger, men ingen af lokalbefolkningen på øerne, har stemmeret i USA.

Sankt Thomas (engelsk Saint Thomas) var den første af Danmarks tre ø-kolonier i det tidligere Dansk Vestindien (fra 1672). De to øvrige øer var Sankt Croix og Sankt Jan (Saint John). I dag er øen en del af det amerikanske territorium US Virgin Islands. I 1666 blev Dannebrog hejst på Skt. Thomas, efterkommer af danske slaver lever stadigvæk under vores lænker.

@Philip B Johnsen
Nej det har intet med apartheid at gøre og helt ærligt så skulle du skamme dig over komme med den slags popuslistiske udmeldinger. Det er i den grad at undervurdere de rædsler som folk i Sydafrika levede under.
Og du må vel give mig ret i at når folk på Puerto Rico ikke har stemmeret til præsidentvalget så er det noget de gennem mange folkeafstemninger selv har valgt?

Philip B. Johnsen

“Kun psykopater kan ikke forstå fattiges problemer.

Forestil dig nu, at hele dit liv var ikke alene som den dårlige dag, men endnu værre.
Hele tiden.
Ingen opklaring.
Ingen pauser eller udsigt til at det slutter.

Hvis hele dit liv er lige så dårligt og kaotisk som den ene dag eller uge, du ind imellem har, vil du næppe have overskud til at foretage fornuftige, sunde og velovervejede valg hele tiden.”
Lucy Mangan.

Det er dyrt, at være fattig John Hansen, fattigdom kan være en bitch.

@Phillip B Johnson
Du "glemte" at svare på spørgsmålet så vi prøver igen:

Er det rigtigt at Puerto Rico selv via adskillige folkeafstemninger har valgt ikke at have stemmeret?

Niels Duus Nielsen

John Hansen, hvad kommer det sagen ved? Og hvad er svaret, nu du spørger?

Du skulle selv skamme dig over at relativere den amerikanske apartheid, som var mindst lige så slem i USA som i Sydafrika. I vore dage er det faktisk USA, der fører, når det kommer til reel diskrimination af den sorte befolkning.

@Niels Nielsen
Ah ok så jeg kan altså ikke få et svar på et simpelt spørgsmål - og det er da interessant fordi Phillip B Johnsen selv bringer på banen at Puerto Rico ikke har stemmeret....
Det har de ikke fordi de vælger ikke at have det
Og synes du virkelig at USA i dag (ikke for 50 år siden kan sammenlignes med Sydafrika???
Og endelig hvor har du det fra at USA skulle være det mest diskriminerende land over for sorte ? Er det fordomme eller uvidenhed ?
I Mauritanien kan jeg da oplyse dig om at araberne holder de sorte som slaver stadig den dag i dag.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Slavery_in_Mauritania

Men det interesserer jeg ikke det mindste vel - mennesker er jer egentlig ligegyldige det er USA bashing der er det eneste der interesserer

Niels Duus Nielsen

John Hansen, kender du noget andet land, hvor der skydes så mange sorte af politiet hvert år? Eller hvor så stor en procentdel af den sorte befolkning sidder i fængsel, som hvide amerikanere blot får en advarsel for?

Du skulle se Daily Show med Trevor Noah, han er fra Sydafrika, og han elsker at sammenligne sit gamle hjemland med USA.

Og hvad mener du med USA-bashing? Det er den amerikanske højrefløj, jeg kritiserer, jeg har skam ikke noget mod progressive amerikanere. Og du er da heller ikke selv særlig sart over for lidt muslimbashing - betyder det så, at du er ligeglad med mennesker, bare du kan kritisere Islam?

Den højrefløj, du repræsenterer, fægter i blinde, og projicerer egne fordomme ud på andre. Men vi er ikke alle ligesom dig, John Hansen, mange af os kan sagtens skelne mellem røvhuller og anstændige mennesker, såvel i USA som i Danmark. Og det er røvhullerne, jeg basher, ikke de anstændige mennesker. I modsætning til dig, der bare basher.

@Niels Nielsen
Du svarer ikke på simple spørgsmål
Så vi prøver igen :
Synes du man kan sammenligne USA i med Apartheid Sydafrika ?
Og synes du USA i dag er værre end Mauritanien i dag ?
Det er ret nemt at svare på og nej du er ikke et anstændigt menneske - så ville Mauritanien f.eks. interesserer dig men det gør det ikke vel ?

@Niels Nielsen
Og for sidste gang : "er det rigtigt at Puerto Rico selv har valgt ikke at have stemmeret?"
Jeg forventer selvfølgelig ikke du tør svare - men det skulle have et sidste forsøg

Philip B. Johnsen

Jeg var faktisk stået af denne tråd, men jeg vil tilføje følgende.
Vi er glade for America her i huset, min kones familie var samlet for kort tid siden i New York, i 1976 var jeg førstegang i New York, i 1980 var jeg på et længere ophold i California, Arizona og Nevada osv., som nævnt har jeg familie i Napa Valley, de har været vin og øl producenter og for det ikke skal være løgn, har jeg en ny Harley-Davidson MC til maj 2018, der skal afløse min bil, det er min personlige form for solidaritet, med de arbejdere Trump svigter.

Jeg er særligt opmærksom på udviklingen i USA og Danmark, med stigende populisme, nationalisme, fremmedhad og had til de fattige, de udsatte og de udstøtte fordi jeg er dansker og har historie i Amerika og nord og syd.

Jeg vil for en orden skyld tilføje, at jeg ikke personlig er tilhænger af kommunisme eller lignende ovebevisning, jeg er ikke politisk arrangeret og ikke betalt for at skrive her eller noget andet sted, jeg er ikke tilhænger af vores klimakatestrofe skabende nuværende kapitalisme, jeg har femogtyve års jubilæum som selvstændig i år, så jeg er selv bruger af det nuværende elendige kapitalistiske system.

Med venlig hilsen
Philip B. Johnsen

Men om Puerto Rico selv har valgt ikke at have stemmeret er ikke muligt at få et svar på....
Hmmmmm mon ikke det manglende svar taler for sig selv ?

USA har i Trump fået en præsident, hvis højeste ønske er at føre landet tilbage til tiden før 1967, helst til 1957 eller 1947, hvor racismen i USA var stor, kvinder gik hjemme, bøsser var skydevåben, og forretningsfolk kunne forbyde sorte, homoseksuelle, og transpersoner at komme ind i deres forretning. Og hvide forretningsfolk kunne nægte at udleje eller sælge boliger til bl.a. sorte eller latinamerikanere (hispanics) - alt det er det han vil.

De af os, der følger en smule - eller meget med - på internettet og på Facebook især ved, at Jeff Sessions har udtalt, at det 'er udtryk for religiøs frihed, hvis landlords, (altså ejere af bygninger og lejligheder) kan verfe dem ud af deres boliger hvis de er homoseksuelle', ligesom 'arbejdsgivere har deres religiøse frihed til at sige folk op, hvis de er åbne omkring deres homoseksualitet'.

Trump ønsker sig, ligesom 99% af hans vælgere tilbage til tiden, da hvide mennesker i USA bestemte alt. Og det var vel omkring 1957 til 1964....og det er den tid, som Trump forsøger at genskabe.....
Og derfor er NO not enough, som Naomi Klein skriver i sin ny bog...der må og skal modstand til...

@Karsten Aaen
99% ?? Hvor i himlens navn fandt du det tal?
Når nej det fandt du ikke - det fandt du bare på....
Iøvrigt stemte 30% af hispanics på Trump - og det er faktisk et rigtigt tal og ikke hjemmebrygget propaganda ala 99%
Der er også folk der kalder Trump antisemit selvom hans datter og svigersøn er jøder.
Det giver sgu ikke rigtig mening vel ?

Niels Duus Nielsen

John Hansen, hvorfor bliver du ved med dit dumme spørgsmål? Jeg ved ikke, om puertoricanerne selv har valgt ikke at have stemmeret, så hvorfor kommer du ikke selv med svaret i stedet for at spille kostbar?

Og en forklaring på, hvorfor det overhovedet er relevant.

PS: Himmler var kvartjøde og antisemit, så hvor vil du hen? Jeg er 100% dansker og antinationalist, og de to ting går fint i spænd sammen!

@Niels Nielsen
Fordi Phillip B Johnsen selv bragte det op....
Så hvorfor ikke bare svare? Selvfølgelig fordi det ikke passer ind i den uærlige propaganda
Men forfriskende at du i det mindset indrømmer du ikke ved en pind om det.
Så du tror det sandsyneligt at Trump haaaaaaaader Ivanka og hendes mand ?

@Niels Nielsen
Men det er jo umuligt at få svar ud af jer selv simple spørgsmål selvom i konstant bræger op med lange uoplyste indlæg.
Det er det der kendetegner fanatikere- sandheden betyder intet kun sagen

Niels Duus Nielsen

John Hansen, du har stadig ikke svaret på dit eget spørgsmål. Eller forklaret, hvorfor det er relevant.

@Niels Nielsen
Ha ha nu må du stoppe det har jeg skrevet i mine tidligere kommentare 3 gange.....
Det må række for de fleste men det er en fed taktik du bruger når du ikke kan forsvare dine egne synspunkter ....
Tror du Trump hader Ivanka ? Se det springer du fint over for du kender jo godt svaret.
At kalde ham antisemit er absurd - næsten ligeså absurd som ikke at ville besvare simple spørgsmål i en samtale - og næsten ligeså absurd som ikke at ville indrømme når man er langt ude i skoven.
Kan du hygge dig debatten er slut for min side :)

Niels Duus Nielsen

Nu har jeg genlæst dine svar, John Hansen, men jeg kan stadig ikke se, at det er relevant. Det er så fint nok med mig, at du kaster håndklædet i ringen, jeg havde heller ikke forventet andet.