Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Galskaben i økonomisk fornuft

Kapitalismekritikken lever og har det i godt i David Harveys seneste bog – et barsk og velskrevet opgør med illusionen om, at det frie marked kan levere alt, hvad mennesker behøver
Moderne Tider
4. november 2017

En tredjedel af amerikanske børn lever i fattigdom – ofte bor de i »giftige miljøer, sulter, lider af blyforgiftning og er nægtet adgang til elementære sociale tjenester og uddannelsestilbud«.

Sådan er »galskaben i den økonomiske fornuft«.

Et eksempel mere: »Vi bryder os ikke om social splittelse, uretfærdighed, urimelighed og ulighed«, hedder det i de britiske konservatives manifest fra maj. Måneden efter indebrændte 80 mennesker i Grenfell Tower, en social boligblok få kilometer fra nogle af verdens dyreste byggegrunde. Igennem årtier var der slækket på regler for og tilsyn med brandsikkerhed, og antallet af brandmænd var blevet beskåret.

Det skulle være så godt, men så er det faktisk skidt – eksemplerne på elendighed er legio. Alligevel fastholder eksperter og politikere det dogme, at den frie markedsøkonomi ubestrideligt er den bedste og eneste holdbare vej til at øge levestandarden for alle i et samfund. Dogmet har fået status af ’indbegrebet af økonomisk fornuft’.

David Harvey: Marx, Capital, and the Madness of Economic Reason

Siden finanskrisen i 2008 er salget af Kapitalen gået i vejret – fordi stadig flere søger svaret på vores kvaler her. Hvor mange der, trods alle gode intentioner, får læst trebindsværket til ende, står hen i det uvisse, men så er der hjælp af hente hos David Harvey, der på samme måde som den franske filosof Louis Althusser og dennes elever for 50 år siden (i værket Lire le Capital) fremlægger de centrale argumenter for, at Karl Marx’ victorianske hovedværk stadig leverer de centrale nøgler til forståelse af en kapitalisme, der i mellemtiden er blevet meget forskellig fra den, Marx analyserede.

Harvey har for længst etableret sig som en førende kritiker af kapitalismens umenneskelighed. At det kapitalistiske verdenssystem er undergangsmærket som ingensinde før, beskrev han i sin forrige bog, Seventeen Contradictions and the End of Capitalism.

Blandt de mest interessante analyser i hans nye bog er den nye fremmedgørelse. Marx identificerede fremmedgørelse som det fænomen, hvor arbejderen, som skaber værdier, separeres eller fremmedgøres fra det, han producerer, og den merværdi, han skaber, som kapitalisten tilegner sig. I dag er det ikke de besiddelsesløse klasser, der revolterer, men de relativt velaflagte middelklasser, som forkaster de regimer, de har draget materielle fordele af.

Hvad de higer efter, hævder Harvey, er ikke at blive bestukket med flere materielle goder – »der begrænser og indsnævrer snarere end åbner nye horisonter for personlig opblomstring« – men derimod værdighed.

David Harvey: ’Marx, Capital, and the Madness of Economic Reason’. Verso. 256 sider.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her