Læsetid: 4 min.

En Gud skabt i menneskets billede

Ved hjælp af fænomenologiske filosoffer, men ikke mindst en forrygende analyse af Schwarzeneggers rolle i halvfemserfilmen ’Total Recall’ viser den fransk-tunesiske filosof Belhaj Kacem, at vi selv er i færd med at producere den Gud, vi burde frygte allermest
I filmen ’Total Recall’ sendes antihelten Quaid rundt i virtuelle hukommelser, og Arnold Schwarzenegger udtaler så den ifølge filosoffen Kacem mest intense metafysiske replik i filmens historie: ’Og hvad så, hvis jeg ikke er mig ... hvem fanden er jeg så?’

I filmen ’Total Recall’ sendes antihelten Quaid rundt i virtuelle hukommelser, og Arnold Schwarzenegger udtaler så den ifølge filosoffen Kacem mest intense metafysiske replik i filmens historie: ’Og hvad så, hvis jeg ikke er mig ... hvem fanden er jeg så?’

Francois Mori

11. november 2017

Gud – især den monoteistiske – har altid været karakteriseret ved en række faste og tilsyneladende beundringsværdige træk såsom evighed, uendelighed og alvidenhed. Man kunne tro, at Gud m/k derfor kun var at finde i hellige skrifter og kræver en troshandling, mens videnskab og teknologi siden Oplysningstiden til gengæld står som modsætning til en sådan religiøs ’overtro’.

Men tænk om Gud er noget ganske andet? Tænk, om han lige præcis er det, menneskeheden selv er ved at producere med sin teknologi?

Det er dette tankeeksperiment, den fransk-tunesiske filosof Hehdi Belhaj Kacem foretager i et lille essay med den på en gang knastørre og eksplosive titel: Dieu, la mémoire, la techno-Science et le MalGud, hukommelsen, den teknologiske videnskab og det Onde.

Slave for Gud

Den nu 45-årige Mehdi Belhaj Kacem fik allerede som 20-årig sit gennembrud som forfatter med romanen Cancer, men har siden vendt sig mere og mere mod filosofien i et viltert værk, der især har skrevet sig op imod nihilisme.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu