Læsetid: 3 min.

Læst udefra: Italiens demokrati blev bygget på individers ulydighed

Det er svært i dag helt at forstå, hvor hårde vilkår det italienske demokrati opstod under. Historikeren Giovanni De Luna betragter i sin nye bog om republikkens tilblivelse overgangsfasen efter Anden Verdenskrig i lyset af Italiens aktuelle demokratikrise
25. november 2017

Overgangsperioden fra fascismens sammenbrud til etableringen af en parlamentarisk republik var de mest modsætningsfyldte, begivenhedsmættede og løfterige år i Italiens historie.

Anden Verdenskrig havde reduceret landet fra en ekspansionistisk kolonimagt til en tilbagestående nation med en smadret infrastruktur og en sultende befolkning. Samtidig repræsenterede modstandsbevægelsen en opstand mod den passivitet og resignation, der plagede nationen som en medfødt lidelse.

Som partisaner havde et udsnit af befolkningen generobret deres personlige suverænitet og gjort sig en enestående demokratisk erfaring. Der var opstået en historisk mulighed for at forvandle kuede undersåtter til myndige borgere. Nu var alt muligt. Ulydighed mod det fascistiske regime gav Italien en chance for en ny begyndelse:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steffen Gliese
  • David Zennaro
Steffen Gliese og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu