Læsetid: 2 min.

Putin og Homo Sovjeticus

Masha Gessen har skrevet en medrivende, men også tvivlsom fremstilling af sovjetæraens totalitære arv
25. november 2017

Tre generationer af kvinder under samme tag. En mormor, der tyranniserer sin datter og datterdatter med krav om overflødigt husarbejde og indtrængen i deres private rum.

Psykoanalytikeren Marina Aurutyunyan finder en forklaring på den tvangsmæssige adfærd: Mormoren er tidligere lejrvagt i Gulag. Allerede i 1990’erne stillede Aurutyunyan en bredere diagnose af Rusland som et traumatiseret samfund, der ikke har frigjort sig fra repressive mekanismer, der har sat sig i sindet.

Præcis her knytter Masha Gessen an i sin nye bog, The Future is History, som hun selv betegner som en ikkeskønlitterær roman.

Hovedpersonerne er ’Perestrojkas børn’: Bl.a. Zjanna, datter af den myrdede oppositionsleder Boris Nemtsov, Sjerjosja, barnebarn af Perestrojkas ideologiske guru, Aleksandr Jakovlev og Masha, stridbar datter af en parti-apparatjik, der blev oligark.

Alle oplever, at de i deres personlige søgen efter frihed og autonomi drages ind i oppositionelle bevægelser og på kurs mod konfrontation med regimet. Og alle må konstatere: 

»Der ikke er nogen fremtid i Rusland.«

Masha Gessen: The Future is History.

Klapjagt på fjender

Bogen skildrer, hvordan imperialistisk revanchisme og fjendtlighed over for vestlig liberalisme fører til intens klapjagt på indre fjender, da Putin i 2012 genindtager præsidentposten.

Bøsser og lesbiske er her de første kanariefugle i kulminen. Men forfatterens identificerer sig primært med de veluddannede middelklasserussere, der kommer i klemme.

Gessen virker ikke særligt interesseret i at forstå motiverne hos de almindelige russere, som støtter eller lever med regimet. Og hendes tese om, at Rusland skulle være exceptionelt ondartet i sin favnelse af etno-nationalisme, xenofobi og homofobi virker tvivlsom.

I stedet for at se Rusland som den evige modpol til vores egne liberale værdier, kan man spørge, om det ikke snarere er en dyster afspejling af de reaktionære og autoritære strømninger, der også rammer de vestlige samfund?

Bogen giver et medrivende portræt af et Rusland, hvis fremtid synes at stå uden for historien, fordi dets folk, årti efter årti, synes dømt til at gentage det samme tyranniets og underkastelsens drama.

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Masha Gessen: The Future is History, 528 sider. 18,99 dollar, Granta

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu