Læsetid: 2 min.

Putin og Homo Sovjeticus

Masha Gessen har skrevet en medrivende, men også tvivlsom fremstilling af sovjetæraens totalitære arv
25. november 2017

Tre generationer af kvinder under samme tag. En mormor, der tyranniserer sin datter og datterdatter med krav om overflødigt husarbejde og indtrængen i deres private rum.

Psykoanalytikeren Marina Aurutyunyan finder en forklaring på den tvangsmæssige adfærd: Mormoren er tidligere lejrvagt i Gulag. Allerede i 1990’erne stillede Aurutyunyan en bredere diagnose af Rusland som et traumatiseret samfund, der ikke har frigjort sig fra repressive mekanismer, der har sat sig i sindet.

Præcis her knytter Masha Gessen an i sin nye bog, The Future is History, som hun selv betegner som en ikkeskønlitterær roman.

Hovedpersonerne er ’Perestrojkas børn’: Bl.a. Zjanna, datter af den myrdede oppositionsleder Boris Nemtsov, Sjerjosja, barnebarn af Perestrojkas ideologiske guru, Aleksandr Jakovlev og Masha, stridbar datter af en parti-apparatjik, der blev oligark.

Alle oplever, at de i deres personlige søgen efter frihed og autonomi drages ind i oppositionelle bevægelser og på kurs mod konfrontation med regimet. Og alle må konstatere: 

»Der ikke er nogen fremtid i Rusland.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu