Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Billedsprog: ’The King is back’

Moderne Tider
23. december 2017

Asfalten er regnvåd og sort. Limousinen er hvid. Og den lave vintersol sørger for et gyldent lys. Med hætten trukket op, lynet jakke og armene over kors er digteren Yahya Hassan billedets midtpunkt. Flankeret af en skægget ’bro’ på den ene side og en hvidklædt chauffør med kasket på den anden.

Den gangstamusikvideolignende opstilling er fra den 22-årige digters coverbillede på Facebook. Det blev lagt op, kort efter han tirsdag i denne uge blev løsladt fra Nyborg Statsfængsel.

Under billedet bliver han hyldet.

»The King is back,« skriver en.

»LEGENDEN,« skriver en anden.

 
Posted by Yahya Hassan on Wednesday, December 20, 2017

Selv leverer Yahya Hassan følgende sætning under et andet limousinebillede:

»Hundene gør, men karavanen den kører.«

Kun en århusianer fra ghettoen, der har solgt 120.000 eksemplarer af en digtsamling, kan slippe afsted med det rim.

Yahya Hassan har siddet fængslet siden marts sidste år, hvor han blev idømt et år og ni måneders fængsel for en række kriminelle forhold, blandt andet for at have skudt en 17-årig dreng i foden. 

Forud var offentligheden vidne til en nærmest manisk nedsmeltning, hvor Yahya Hassan – angiveligt på grund af trusler mod sit liv – lagde videoer ud af sig selv på Facebook bevæbnet med blandt andet bue, pil og patroner. Hvor han truede banderne Black Army og LTF med stenkast. Og hvor han i et interview på TV 2 NEWS forlod studiet efter bemærkningen:

»I kan smede alle de rænker, I vil, imod mig, til min pik, og den er omskåret, og den er flot.«

Yahya Hassans løsladelse er en fortsættelse af fortællingen: først gennembruddet, dernæst sammenbruddet og nu genopstandelsen. Og næsten som en længe ventet sæson af en serie på Netflix sidder kulturparnasset klar til næste episode. En absurd fascination på grænsen til det usmagelige – vi glemmer næsten, at det ikke er fiktion. Efter sigende har forfatteren en ny bog på vej – men Yahya Hassan er i sig selv allerede et værk, og alle hans handlinger skriver sig ind i det.

Turen herfra og frem kommer nok ikke alene til at foregå i limousine. For værket Yahya Hassan er uforudsigelig og aldrig kedeligt.

Eller som det bliver formuleret i kommentarsporet til billedet:

»Yahya Hassan er fucking savnet … DK har været total tør uden ham!«

Serie

Billedsprog

Hver uge skriver medlemmer af Moderne Tider-redaktionen en personlig klumme, som tager udgangspunkt i et aktuelt billede. 

Seneste artikler

 • Udflugt til virkeligheden

  3. marts 2018
  Lars Løkke Rasmussens blik er vendt mod en murstensfarvet boligblok i en af Danmarks berømte ghettoer. Bag ham står en del af det hold af ministre, han har taget med sig på dagens ekskursion til det, som blandt politikere og journalister indimellem bliver kaldt ’virkelighedens verden’
 • De ligger ned for at kunne rejse sig sammen

  24. februar 2018
  Mandagens ’lie down’ er kun en af flere protester, som den nystiftede Teens for Gun Reform-gruppe har stået bag, siden den 19-årige tidligere elev Nikolas Cruz i sidste uge mejede 14 elever og tre voksne ned på skolen med en semiautomatisk riffel, han lovligt havde købt i en nærliggende våbenbutik
 • Billedsprog: Major Tom to Ground Control

  10. februar 2018
  Elon Musk, der både ejer firmaerne SpaceX og Tesla, sendte i denne uge en rød Tesla ud i rummet. Bilen sad i toppen af SpaceX’s nyeste løfteraket Falcon Heavy og roterer nu rundt om solen i en bane tæt på Mars’. I den åbne Tesla sidder en dukke, mens David Bowies »Space Oddity« kører på fuld styrke ud i det lydløse rum
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her