Læsetid: 6 min.

Dengang finnerne indgik en aftale med Djævelen

Romanklassikeren ’Den ukendte soldat’ om Finlands kamp mod Sovjetunionen i 1941-44 er blevet filmatiseret tre gange med 30 års mellemrum. Senest med det største finske filmbudget til dato og en melankolsk krigsskildring, der virkelig bringer sit publikum tæt på krigens rædsler og på soldaterne fanget midt i dem
Rokka (Eero Aho) og Koskela (Jussi Vatanen) er to af de soldater, man kommer tæt på i Aku Louhimies’ brutale filmatisering af Väinö Linnas berømte bog ’Den ukendte soldat’ om Finlands tabte krig mod Sovjetunionen i 1941-44.

Rokka (Eero Aho) og Koskela (Jussi Vatanen) er to af de soldater, man kommer tæt på i Aku Louhimies’ brutale filmatisering af Väinö Linnas berømte bog ’Den ukendte soldat’ om Finlands tabte krig mod Sovjetunionen i 1941-44.

Juuli Aschan

2. december 2017

Det vakte opsigt, da den finske forfatter Väinö Linna i 1954 udsendte bogen Den ukendte soldat.

Linna havde selv tjent i den finske hær under Fortsættelseskrigen i 1941-44, hvor finnerne allierede sig med Tyskland i et forsøg på at generobre nogle af de landområder mod sydøst – ikke mindst Karelen – som landet mistede til Sovjetunionen i Vinterkrigen i 1939-40.

Rationalet var, at man behøvede Hitler og hans hær for ikke at blive helt løbet over ende af Sovjetunionen.

Det var en brutal krig, som finnerne endte med at tabe til russerne, og Linnas sigte med bogen var at gøre op med de myter om både selve krigen og den lydige, finske soldat, som man ellers havde bygget op i årene efter krigens afslutning.

Den ukendte soldat handler om en deling infanterister og deres oplevelser under den grumme krig, der koster mange af dem livet, og hvis Linna er politisk i bogen, handler det primært om at tage afstand fra krigen og dens meningsløshed og vise soldatens splittelse mellem pligt og fædrelandskærlighed og så angsten for at dø og modviljen mod at slå ihjel.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kim Folke Knudsen

Vinterkrigen 1939-1940 og Fortsættelseskrigen 1941-1944 er Finlands mod og tab forenet i de to krige. Finland burde hvis der var retfærdighed til i Verden men det er der ikke i dag være på 385.000 km2 og inkludere Petsamo området oppe ved Ishavet, Sala området med minedriften og det karelske næs med den gamle hovedby Viborg. Finland har aldrig truet Rusland. Finland blev overfaldet af Josef Stalins regime med den skjulte dagsorden at likvidere landet som en selvstændig nation. Molotov Ribbentrop pagten fra August 1939 definerede de nye interessesfærer mellem Det Tyske Rige og Sovjetunionen. Det blev signalet til, at Polen blev overfaldet og den polske nation blev forsøgt udslettet med Tyskland og Sovjetunionens angreb på landet i September 1939. I efteråret 1939 fulgte den russiske besættelse af 3 selvstændige nationer Estland, Letland og Litauen. Sovjetunionen og Stalins brutale regime vidste, at alle landene var prisgivet. Ingen af Vestmagterne havde mulighed for at gribe militært ind. England og Frankrig blev nærmest tvunget ind i den 2 Verdenskrig på Polens side. Der må have været en frygtsom og forfærdelig stemning i Finland i November 1939. Stalin øjnede muligheden for at fremprovokere en krig og overfalde Finland med det ene formål, at gøre Finland til en russisk provins. Takket være det finske folks heroiske modstand og takket være hjælp i form af frivillige fra Sverige og Danmark blev Stalins plan forpurret, men et stort landområde gik tabt i marts måned 1940, da der blev sluttet fred mellem Finland og Sovjetunionen. Ti tusinder af finske borgere blev fordrevet fra det karelske næs og fra byerne i dette område herunder hovedbyen Viborg. I 1941 havde Finland intet alternativ. Det var ikke Finland, som begyndte Fortsættelseskrigen i juni 1941. Tyskland overfaldt Sovjetunionen den 22 Juni 1941. Finland erklærede sig umiddelbart efter neutral i konflikten, men et par dage senere bombede russiske fly finske byer uden varsel. Det var Sovjetunionen som overfaldt Finland for 2 gang i Fortsættelseskrigen 1941-1944. Derfor var Finland tvunget af omstændighederne blevet Tysklands allierede, men landet bevarede en vanskelig balancegang og undgik af havne i rollen som en vasalstat til Hitler Tyskland. Finland afviste således at påbegynde lovgivning mod landets jøder trods tyske forsøg på at presse Finland her til. Finland generobrede Karelen i 1941 og trængte ind i det russiske område Østkarelen. Finland kunne formentligt have bidraget til Leningrads fald i vinteren 1941-1942, men Finland undlod at give aktiv bistand til den tyske hærs belejring af storbyen. I foråret 1944 var den røde hær blevet så stærk, at den kunne slå den finske hær tilbage og true landet igen med invasion. Finland blev tvunget til fred og måtte bekræfte afståelsen af Det Karelske Næs, Sala området og oveni afstå Petsamo området til Sovjetunionen. En brutal fred som afspejlede Sovjetunionens mægtige magt i området og Finlands kamp for at overleve som selvstændig nation. Da den tyske hær i vinteren 1944-1945 blev tvunget til retræte fra det nordlige Finland fulgte endnu en blodig tid for landet, hvor tyskerne ødelagde alt på deres vej med afbrænding af byer og landsbyer gårde og infrastruktur. I Torneådalen kunne svenskerne overvære ødelæggelsen af nabolandet og mange finner flygtede over grænsen til Sverige. Vi glæder os i dag over vort nordiske broderfolks 100 års Fødselsdag med grundlæggelsen af et uafhængigt frit og selvstændigt Finland. Vi mindes og ærer det finske folks tab af menneskeliv i de to eksistenskrige Vinterkrigen 1939-1940 og Fortsættelseskrigen 1941-1944. Må Finland leve for evigt og en gang i fremtiden opnå en fredelig sameksistens med et Rusland som er demokratisk og frit.

Kjeld Jensen, Niels K. Nielsen og Bjarne Agerskov anbefalede denne kommentar

@Kim Folke Knudsen. Jeg forholder mig ikke til det du skriver. Men hvor ville det dog være dejligt, hvis du opdagede at dit tastatur har en tast der hedder LINIESKIFT. Passende brug af den ville gøre dit indlæg mere indbydende, jeg ville måske endda give mig i kast med at læse det.

Bjarne Agerskov

KFK. Flot indlæg og en historie vi alt for sjældent hør om. Hvis du er interesseret kan du på youtube finde en lydfil med Hitler og Mannerheim hvor Hitler er på overraskelsesbesøg og en tydeligt tænkende Mannerheim lytter til alle Hitlers neuroser omkring Sovjetunionen og oliefelter. Ret interessant da Mannerheim nok har været forholdsvis uforberedt på mødet.

I øvrigt kan til dit indlæg tilføjes at Churchill kujonagtigt også erklærede Finland krig på Stalins ordre. En skamplet efter min mening at Churchill havde så lidt respekt for finnerne. Eller så stor frygt for russerne.

Finnerne har nosser og Mannerheim var en helt. Måske den Anden Verdenskrigs mest formidable taktiker. At holde så lille et land selvstændigt med aggressive ekspansionistiske Rusland ved siden af gør ham til en stor leder. Den eneste der formåede at udmanøvrerer Stalin.