Læsetid: 2 min.

Internettet har skabt en verden uden sjæl

Globale it-giganter bruger tvangskollektivisering til at forme menneskeheden i deres foretrukne billede. Det er tesen i kulturpessimistisk, men læseværdig bog
Donald Trumps valgsejr viste, hvor dybtgående it-industrien former den offentlige sfære – og hvor ligeglad den er med grundlæggende medborgerlige normer, skriver Franklin Foer i bogen ’World Without Mind’.

Donald Trumps valgsejr viste, hvor dybtgående it-industrien former den offentlige sfære – og hvor ligeglad den er med grundlæggende medborgerlige normer, skriver Franklin Foer i bogen ’World Without Mind’.

Brynn Anderson

23. december 2017

Der var engang, da alle elskede internettet. Da vi alle forventede, at det ville gøre os friere, rigere og klogere. Gøre os til bedre medborgere, bedre forbrugere, bedre mennesker. 

I dag ligger denne utopi for døden.

Præcis hvornår illusionerne brast, vil fremtidige historikere kunne afgøre, men to indlysende traumer springer i øjnene: Edward Snowdens afsløringer og Donald Trumps valgsejr. Førstnævnte viste, hvor meget de store selskaber, som ejer internettet, ved om dig, og hvor let regeringstjenester kan få fat i samme viden. Sidstnævnte viste, hvor dybtgående it-industrien former den offentlige sfære – og hvor ligeglad den er med grundlæggende medborgerlige normer. 

Franklin Foer: World Without Mind.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Morten Lind
  • Eva Schwanenflügel
Morten Lind og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Man kan ikke bebrejde Internettet som sådan. Det ville være det samme, som at bebrejde elektriciteten eller industrialiseringen.
Man bør bebrejde, hvordan det for ofte bliver brugt, og gøre sit bedste for at forsvare mod det, som f.eks. vha. af at bruge kryptering, hvor det er muligt, at holde sig fra at bruge overvågningfabrikker som Facebook og Google, at bruge værktøjer til at blokere for disse, og generelt at tænke over, hvordan man bruger Internettet.

Carsten Wienholtz, Christian Larsen, Jonathan Smith og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

@Thomas
I udgangspunktet enig, men fagligt bliver det desværre hurtigt uoverkommeligt for de fleste.
Hvad gør vi ved det?

Grundlæggende bør der ske en ændring, i det offentliges brug af Internettet. F.eks. burde det forbydes at offentlige institutioner såsom DR og folkeskolerne kræver at man skal være på Facebook, for at kunne kommunikere med dem. Dernæst skal der oprettes en landsdækkende Informations-kampagne som oplyser borgerne om, hvordan de nemt tager disse forholdsregler i brug, i stedet for de sporadiske og stort set ubrugelige "kampagner", der dukker op med ujævne mellemrum.
Dette er kun nogle få at de foranstaltninger, man kunne tage i brug. Jeg ser gerne flere her i kommentarsporet - og andre steder!

Christian Larsen, Vibeke Hansen, Jonathan Smith, Jørn Andersen, Karsten Lundsby, Niels Duus Nielsen, Per Torbensen, Frank Hansen, Arne Albatros Olsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

FB er pop, enig..
Men det er langt fra alle borgere, der kan indtage og omsætte skrevne informationer og instrukser! Og i takt med, at overvågningen bliver stadig mere sofistikeret er det efter min mening en kamp mod vindmøller.
Husk, der er en chip parat, vi kan bære under huden, som kan indeholde al information om os som borgere. Foruden hoveddørsnøgle, kontooplysninger, blodtype etc.

ulla enevoldsen

Jeg bruger Facebook til politiske opslag, for eksempel til fordel for 'Jobcenterets Ofre' eller 'Næstehjælperne'. Eller opslag, der kritiserer den globale neoliberale økonomi: ja kritiserer den neoliberale ødelæggelse af vore samfund, som i stadig højere grad er blevet en realitet, der har resulteret i et omfordelingssamfund til fordel for de rigeste. Hvor kan man ellers præsentere mod-propaganda, en folkelig bevidstgørelse, hvis ikke på fb? Mange virkelige 'modstandsbevægelser' (eks. 'jobcenterets ofre') er decideret blevet skabt med Facebook som platform. Vi kan - også - tvinge vore egne dagsordnerer igennem på et medie, som ellers er ude på at købe og omforme os?

Det vi har mellem ørerne er det bedste værn mod uønskede påvirkninger fra nettet. Egentlig mener jeg ikke det er reklamerne vi får smidt i hovedet - helt ufrivilligt dukker der reklamer om fx biler op på din PC hvis du har søgt noget om biler på din telefon og det er irriterende, men ikke i sig selv skræmmende. Til gengæld kan der publiceres de mest useriøse ting på en med som kan få ukritiske mennesker til at æde historierne råt. Facebook er et glimrende eksempel; reklamer for helt uvirksomme mirakel naturlægemidler, løgnehistorier, overdrivelser lever i bedste velgående og er med til at danne forvrængede virkelighedsopfattelser hos især ukritiske, halvnaive mennesker.

@James
Men vi lever dog i et samspil med hvad vi læser.
Når man lader "feeden" på sin FB-profil glide igennem sine øjne, mens man schroller, skal man huske på, at den også er politisk styret.
Så ikke kun overdrivelser skal man tage stilling til, men også alle de opslag der aldrig når frem..

Jagtar P.S. Pudai
Men mig bekendt er det kun nøgenbilleder og evt nazi / IS ting som FB selv sorterer fra. Resten sker af administrator af de enkelte grupper / personer...

Britt Skardhamar

Ja, den utopi, ligger da, for døden, som en fisk under juletræet. De oprindelige visioner der drev IT/AI frem er blevet fortærret af en professionaliseret og plat menneskefjendsk hob, der ikke har forstået finesserne (fx kunsten at begrænse sig selv). De der forfægter den oprindelige utopi (ideerne der drev opfindelsen af IT/AI frem, ideen om et historisk løft af fællesskabet), er i dag jagtet vildt på den globale scene så det er helt ude af proportioner. Tiderne er skiftet og nu står den på: Ensretning, mistillid, kontrol og overvågning. .. Og om, at hemmeligholde informationer om, at det er dét, der sker. Positivt for fremtiden, er det vel, at AI i sin oprindelige betydning, ikke kan overleve i et goldt miljø, så det eneste der kommer til, at gå videre i institutionaliseret form er værdiløse AI i form af Artifical Ignorance (Kunstig Dumhed(KD)). Man kan ikke kapre en utopi.

Jagtar P.S. Pudai
Hvis det er oplysninger om hemmeligholdte besøg fra fremmede planeter og lignende går jeg ikke glip af noget vigtigt :-)

Niels Duus Nielsen

Det sjove er, at det, vi præsenteres for, udvælges af en algoritme, og i vore dage er algoritmer så sofistikerede, at ikke engang dem, der skriver algoritmerne er fuldt ud klar over, hvad de gør.

For ikke så længe siden var der nogle chatprogrammer, der helt af sig selv udviklede et for mennesker uforståeligt sprog - og andre programmer, der uden at det var tilsigtet begyndte at trolle de mennesker, de chattede med.

https://www.wired.com/2017/03/openai-builds-bots-learn-speak-language/

http://abcnews.go.com/Technology/microsofts-chat-bot-tay-time-rude-comme...

Mikael Velschow-Rasmussen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Nogle praktiske råd til ikke at blive så voldsomt overvåget og profileret:

Brug DuckDuckGo som søgemaskine. Den er glimrende.

Hvis du vil gå på kompromis med hastigheden for privatlivets skyld, så anvend TOR som browser. Alternativt anvend bare TOR indimellem for at forpurre tech giganternes (og med "Databeskyttelsesloven" snart regeringens) algoritmebaserede profilering af dig.

Anvend så til dagligt Firefox som browser, og surf så ofte som muligt i et privat vindue - der er sporing på tværs af websteder slået fra.

Brug Tox i stedet for Skype, Messenger eller lignende, hvis du synes samtaler og chatting hører privatlivet til. Hvis du gider, så anvend PGP-kryptering. Problemet med Tox og PGP, er at de kræver at dine kontaktpersoner også anvender dem.

Ellers brug i det mindste en mindre gratis mailtjeneste, Alle større gratis mailtjenester læser maskinelt din mail for at profilere dig. Og som Snowden viste, behøver diverse regeringer ikke engang at bede om lov til at læse med.

Du kan også sprede dit forbrug. Hvis du bruger Microsofts tjenester til én ting, Googles til noget andet og Apples til noget tredje, kan deres algoritmer dårligere bygge en komplet profil af dig.

Husk, at der sidder et kamera og en mikrofon på de fleste computere og telefoner nu til dags, som kan tændes på afstand uden at dioden lyser. Nu skal man jo ikke blive helt paranoid, men hackere kan virkelig gøre ubehagelige ting med det kamera.

Hos lægen, på hospitalet, ja- alle steder hvor de beder om samtykke til at udveksle data med andre myndigheder- sig nej, selv om "Databeskyttelsesloven" (som ikke beskytter data, men slækker på sikkerheden), nok snart gør det forgæves.

Den danske stat har ikke godt nok styr på datasikkerheden. Selv hvis du stoler på den, har vi set hvordan selvlærte hackere har kunnet hive data ud af deres systemer. Altså dem af dem der er blevet afsløret. Hvad der florerer af hackede data, som virksomheder og statslige institutioner ikke er klar over, kan man kun gisne om.

Hvis du anvender Facebook, ja så fodrer du jo altså aktivt, ikke bare Facebook, men nettet over en bred kam, med private oplysninger om dig, så i så fald er du lidt selv uden om at blive grundigt profileret på kryds og tværs. Facebook tjente i øvrigt anslået 1 - 1,5 milliarder i Danmark sidste år. Gæt hvad de betalte i skat. 0 kr. Er det et foretagende du gerne vil støtte?

Kom i hu, at seriøse danske aviser samtidigt kæmper for at overleve, efter at deres annonceindtægter er blevet decimeret af Facebook og Google over de seneste 10-15 år.

Mikael Velschow-Rasmussen, Niels Duus Nielsen, Hans Nielsen, Steffen Gliese og Thomas Olsen anbefalede denne kommentar