Læsetid: 3 min.

Læst udefra: Livet bliver først trygt, når politiet forsvinder

Det amerikanske politi skyder, anholder, dræber, kontrollerer, overvåger og straffer som aldrig før. Det går især ud over fattige og ikkehvide. Hvis det skal ændres, kræver det ifølge sociologen Alex S. Vitale ikke bare politireformer og bedre træning, men en omfattende samfundsforandring
9. december 2017

Politibetjente skaber ikke tryghed og sikkerhed, de sænker ikke kriminalitetsniveauet, de fjerner ikke narko fra gaderne, de hjælper ikke udsatte mennesker, de garanterer ikke borgernes rettigheder, og de er ikke rigtigt i stand til at håndhæve loven.

I hvert fald ikke i USA.

Det skriver sociolog Alex S. Vitale i The End of Policing.

Her er det amerikanske politi ikke fællesskabets beskytter, men snarere en mere og mere omfattende repressionsmekanisme, hvis funktion er at dræbe, fængsle, overvåge eller på andre måder pacificere den større og større mængde af mennesker, der bliver systematisk ekskluderet fra udsigten til et sikkert og stabilt liv.

Vitales gennemgående analyse er, at politiet bør forstås som »et system til at forvalte og endda skabe ulighed ved at undertrykke sociale bevægelser og stramt kontrollere fattige og ikkehvide menneskers adfærd«. Den neoliberale kapitalisme skubber stadig flere mennesker ud i fattigdom og skaber sociale problemer, der kriminaliseres og dermed videregives til politiet, der blot gør det hele værre.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu