Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Læst udefra: Livet bliver først trygt, når politiet forsvinder

Det amerikanske politi skyder, anholder, dræber, kontrollerer, overvåger og straffer som aldrig før. Det går især ud over fattige og ikkehvide. Hvis det skal ændres, kræver det ifølge sociologen Alex S. Vitale ikke bare politireformer og bedre træning, men en omfattende samfundsforandring
Moderne Tider
9. december 2017

Politibetjente skaber ikke tryghed og sikkerhed, de sænker ikke kriminalitetsniveauet, de fjerner ikke narko fra gaderne, de hjælper ikke udsatte mennesker, de garanterer ikke borgernes rettigheder, og de er ikke rigtigt i stand til at håndhæve loven.

I hvert fald ikke i USA.

Det skriver sociolog Alex S. Vitale i The End of Policing.

Her er det amerikanske politi ikke fællesskabets beskytter, men snarere en mere og mere omfattende repressionsmekanisme, hvis funktion er at dræbe, fængsle, overvåge eller på andre måder pacificere den større og større mængde af mennesker, der bliver systematisk ekskluderet fra udsigten til et sikkert og stabilt liv.

Vitales gennemgående analyse er, at politiet bør forstås som »et system til at forvalte og endda skabe ulighed ved at undertrykke sociale bevægelser og stramt kontrollere fattige og ikkehvide menneskers adfærd«. Den neoliberale kapitalisme skubber stadig flere mennesker ud i fattigdom og skaber sociale problemer, der kriminaliseres og dermed videregives til politiet, der blot gør det hele værre.

Vold frem for velfærd

Kort fortalt har man droppet velfærdsydelser og socialarbejdere og i stedet overladt håndteringen af børn og unge, psykisk syge, stofmisbrugere, hjemløse og andre udsatte mennesker til en militariseret politistyrke, der er gennemsyret af krigermentalitet, machokultur og racisme. Resultatet er flere penge til politiet, flere våben, mere vold, mere fængsling, mere overvågning, mere kontrol – men ikke mindre kriminalitet, færre stoffer, færre hjemløse eller mere sikkerhed.

Alex S. Vitale: 'The End of Policing'. 

Ud over en kort gennemgang af det moderne politis historie fortæller The End of Policing gennem ti relativt korte kapitler om politiets forhold til skoler, sexarbejde, kriminalitetsbekæmpelse, hjemløshed, stoffer, grænsepatruljering, bander og politiske grupper.

I hvert tilfælde er historien den samme: Politiet formår ikke at gøre det, de officielt er sat i verden for, og i stedet forsøger de at skyde og fængsle problemerne væk, hvilket ofte går ud over uskyldige mennesker, der var det forkerte sted på det forkerte tidspunkt med den forkerte hudfarve.

Ødelæggende, dyrt og korrupt

På over 40 procent af de amerikanske skoler er der fast tilknyttede betjente, der snarere end at skabe tryghed eskalerer konfliktsituationer og skaber absurde optrin, som da tre betjente i Florida i 2005 med vold anholdt et femårigt barn. I New York har politiet på fem år brugt mere end 129 millioner dollar på at anholde de samme 800 hjemløse igen og igen, frem for at bruge pengene på herberg, boliger, offentlige ydelser og andre sociale indsatser.

Psykisk syge »opfattes ikke som ofre for den neoliberale restrukturering af offentlige sundhedsydelser, men som en farlig kilde til uorden, som skal kontrolleres gennem intensiv og aggressiv politikontrol (policing)«. Sammenlignet med andre mennesker er der 16 gange større risiko for at blive dræbt af politiet, hvis man er psykisk syg.

Også sexarbejdere bliver udsat for omfattende chikane og misbrug fra politibetjente – ikke blot i form af konservativ moraliseren, men også i form af korruption, som når betjente direkte er med til at drive bordeller eller afpresser sexarbejdere for penge og seksuelle ydelser.

Håndtering af ulighed

Den berygtede war on drugs har stået på siden 1970’erne og er ifølge Vitale »den mest ødelæggende og ineffektive politikontrol, vi står over for«. Folk stopper ikke med at tage stoffer, selv om det er ulovligt, og krigen mod stofferne er først og fremmest en krig mod fattige ikkehvide, der i f.eks. staten New York udgør 90 procent af dem, der sidder i fængsel for narkorelaterede lovovertrædelser.

Politiets forsøg på at bekæmpe bander, kontrollere den amerikanske grænse og kontrollere og overvåge politiske grupper og bevægelser udviser samme tendens: Overalt ender det i ødelæggelse af menneskers liv, uden at samfundet bliver mere sikkert.

En af bogens gennemgående og vigtige pointer er, at politireformer og bedre træning af betjente er et utilstrækkeligt svar på det problem, politiet er. Problemerne skyldes politiets grundlæggende funktion som »et redskab til at håndtere dybt indgroede uligheder på en måde, der systematisk producerer uretfærdigheder for de fattige, socialt marginaliserede og ikkehvide«.

Hvis problemerne skal løses, kræver det ifølge Vitale en mere omfattende samfundsændring, der blandt andet indbefatter legalisering af sexarbejde og stoffer, offentlige investeringer i velfærd og et arbejds- og boligmarked, der giver mennesker chancen for at undgå at havne i et fængsel eller for enden af løbet på en politipistol.

Politiet er en del af problemet, ikke løsningen.

Alex S. Vitale. The End of Policing. 272 sider. 16,99 pund. Verso Books

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her