Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Homo Economicus er død – så hvorfor eksisterer kapitalismen stadig?

Veloplagt pamflet kræver afprivatisering af den offentlige sfære og klassekamp fra de prekært ansatte
Moderne Tider
20. januar 2018

På venstrefløjen har man i årtier talt om den såkaldte ’senkapitalisme’, som om kapitalismens død var noget umiddelbart forestående, men dødskramperne trækker ud, og hvorfor nu det? Forfatteren Peter Fleming leverer i en brillant polemik en slags svar.

Hele vores tilværelse, hævder han, er defineret ud fra økonomi. De herskende fortællinger om arbejde og indtjening har hypnotiseret os til at se os selv som mikrofirmaer, der agerer på et marked, og dermed bliver det stadig vanskeligere for os at forestille os, hvilken tilværelse der kunne ligge uden for kapitalinvesteringernes, produktivitetens og profittens paradigme.

Homo Economicus er en konstruktion – den proletariske helt i økonomisk videnskab fra midten af forrige århundrede, der dagligt og upåklagelig rationelt kalkulerer, hvordan han mest effektivt kan maksimere sin egen selvinteresse. I virkelighedens verden findes det økonomiske menneske bare ikke. Figuren har været miskrediteret siden adfærdsøkonomerne Amos Tversky og Daniel Kahnemans undersøgelser i 1980’erne, men den har stadig skadelig indflydelse. 

Peter Fleming: The Death of Homo Economicus

Peter Fleming: The Death of Homo Economicus

Vraggodskapitalisme

Fleming giver os en glimrende historisk analyse af ideen om ’menneskelig kapital‘, ifølge hvilken lønarbejdere må forstås som ’iværksættere’, der investerer deres kompetencer. Men det giver et atomiseret billede af arbejdsstyrken og en udhuling af værdien af uddannelse. Et individs kompetencer, insisterer Fleming, er mere end et privat gode – og det gælder ikke kun de mest indlysende eksempler såsom læger, men os alle.

Neoliberalismen viger for, hvad Fleming betegner som ’vraggodskapitalisme’, hvorved han forstå fortsættelsen af de finansielle operationer i ruinerne fra finanskrisen.

Neoliberalismens principper om ’det frie marked’ bliver her bekvemt ignoreret til fordel for monopolisering og uproduktiv udsugning og skrælning, som når akademiske forlag tager ågerpris for artikeladgang eller banker står i spidsen for privatiseringer af forsyningsselskaber. Fleming illustrerer fænomenet med skatteydere, der finansierer skrælningen af offentlige værdier med de kendte historier om afviklingen af det statslige britiske postvæsen og jernbanevæsen. 

Peter Fleming: ’The Death of Homo Economicus’. 224 sider. 21 pund. Pluto Press

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Antallet af Homo Economicus er blevet reduceret - de resterende har fået tilsvarende mere magt.
Læs - Thomas Piketty.