Læsetid: 2 min.

Markant erindringsbog fra stifteren af Black Lives Matter-bevægelsen

Patrisse Khan-Cullors, stifter af Black Lives Matter-bevægelsen, skriver erindringer om et uforudsigeligt liv
10. februar 2018

At skrive sine erindringer som 33-årig er et særsyn, men det har Patrisse Khan-Cullors gjort – som »mor og hustru, græsrodsaktivist og queer, kunstner og drømmer«.

Hun voksede op i Van Nuys, Los Angeles, med politibrutalitet og fattigdom – et sted, hvor crackkokain udfyldte tomrummet for mange. Det er historien om at vokse op i generationen efter Reagan-æraen med dens fravær af socialt sikkerhedsnet.

Hun havde en ukuelig skolelærermor, der stimulerede hendes interesse for bøger, underviste hende i borgerrettighedsbevægelsens historie og fik hende ind på et gymnasium, der kunne stille hendes nysgerrighed på apartheid, kommunisme, anarkisten Emma Goldman og den sorte, lesbiske digter Audre Lorde.

Der er intet forudsigeligt ved Patrisse Khan-Cullors’ liv. Hun springer ud som lesbisk som 16-årig, forelsker sig i en drenge to år senere, gifter sig med ham, skilles, men får et venskab. Siden får hun et barn med en ny mand, så følger et nyt ægteskab med Janya Khan, lebisk og sort queer-aktivist.

Masseprotester

Aktivisme fylder tilværelsen. Hun bliver berømt for at organisere masseprotesterne i 2014 i Ferguson, Missouri, efter politiets nedskydning af den sorte Michael Brown i 2014 og for sin kamp for legalisering af marihuana i Californien, for »500 mennesker ryger hver nat i fængsel i LA, bare for at have det på sig«.

Hun ser sig selv som bærende faklen videre fra aktivister som Deacons of Defense, der organiserede modstand mod hvide selvtægtsgrupper i Louisiana i 1964 og ’65, og Huey Newton og Bobby Seale, de sorte pantere, der begyndte deres kamp mod brutalitet blandt Oaklands politi i 1966.

Bogen opregner en statistik, der minder os om, hvor udbredt racisme endnu er i USA, selv i en ’blå stat’ som Californien, hvor »et menneske dræbes af politiet hver 72. time, deraf 63 procent sorte eller latinoer«.

Med Donald Trump i andet år af sin præsidentperiode – den første præsident i nyere tid, der spiller på racistiske følelser, har Khan-Cullors og hendes medaktivisters budskab aldrig været vigtigere.

Patrisse Khan-Cullors: ’When They Call You a Terrorist: A Black Lives Matter Memoir’ Forord af Angela Davis. 280 sider. 16,41 dollar. Canongate

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu