Læsetid: 3 min.

Tysklands stjernelitterat kigger sig i spejlet og opdager, at han er farvet

Tysklands fremmeste litteraturkritiker, Ijoma Mangold, har med ’Den tyske krokodille’ skrevet om at være et farvet og – næsten – faderløst flygtningebarn. Det er der både kommet en glimrende generationsfortælling, et anekdotisk kulturbillede og et samfundspsykologisk spejl ud af
Uanset om man jævnligt læser Ijoma Mangold i Die Zeits spalter, kan hans bog varmt anbefales som et letlæst tysk tidsbillede og et usædvanligt klogt menneskes søgen efter sig selv og sine kulturelle rødder.

Uanset om man jævnligt læser Ijoma Mangold i Die Zeits spalter, kan hans bog varmt anbefales som et letlæst tysk tidsbillede og et usædvanligt klogt menneskes søgen efter sig selv og sine kulturelle rødder.

Holger John

24. februar 2018

»Drengen savner ikke sin fader. Han er nærmere glad for, at han ikke dukker op, fordi han vil opfatte ham som et forstyrrende element i den perfekte assimilation.«

I 22 år gælder denne sætning for Ijoma Mangold, der fra sin fødsel i 1971 lever alene med sin kærlige og konstant psykologiserende psykologmor i Heidelberg. Hun giver sin søn plads til meget, men ikke til fortrængninger – heller ikke af at have brun hud i et hvidt vesttysk samfund.

At det netop er moderen, der som barn i slutningen af Anden Verdenskrig er flygtet fra Schlesien til Vesttyskland, og at den fraværende far af karrieregrunde er taget fra Nigeria til Tyskland for at studere medicin i Heidelberg, er udgangspunktet for den selvbiografiske Den tyske krokodille, der har ligget 24 uger på Spiegels bestsellerliste.

Bogen bliver ikke mindre interessant af, at Ijoma Mangold i dag er litteraturchef ved ugeavisen Die Zeit, hvor han med sit ufatteligt store kendskab til europæisk litteratur og kulturteori sætter standarderne for god og dårlig litteratur. Og ofte også for diskurserne i den højpandede del af den tyske samfundsdebat.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Maria Francisca Torrezão
David Zennaro og Maria Francisca Torrezão anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu