Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Le Pen har forandret sit parti, men hun har ikke revet murene ned i det højreradikale hus. Hun har kun rykket om på møblerne

Marine Le Pen tabte nok Frankrigs præsidentvalg stort, men hendes retorisk drevne forsøg på at relancere et højreekstremt parti som stuerent har været uhyre effektive og er et nærstudium værd for alle, der vil forstå tidens autoritære populister
Bogen afdækker, hvordan Le Pens tænkning fortsat forbliver rodfæstet i fransk højreradikal tænkning.

Bogen afdækker, hvordan Le Pens tænkning fortsat forbliver rodfæstet i fransk højreradikal tænkning.

Eliot Blondet

Moderne Tider
10. marts 2018

Da Marine Le Pen for et år siden førte valgkamp for at blive Frankrigs næste præsident, præsenterede hun sig som »den sunde fornufts kandidat«, som en Jeanne d’Arc, der inkarnerede »roens styrke« og som den franske livsforms frelser. Front Nationals logo var fjernet fra valgplakaterne til fordel for slagordet La France apaisée (’Et Frankrig, hvor freden råder’). Hun kæmpede for »total frihed« og citerede Montesquieu.

Marine Le Pen tilbød en vej, som hverken skulle være kapitalistisk eller kommunistisk og førte sig frem som »de glemtes forsvarer«. Hun erklærede: »Vores projekt bygger på forkastelse af individualisme og pengemagt, på opgør med menneskers underkastelse under de grådige multinationale foretagenders rene forbrugerlogik«.

Som bekendt opnåede hun en tredjedel af stemmerne. Filosoffen Michel Eltchaninoffs projekt i denne bog er derfor

Michel Eltchaninoff: ’Inside the Mind of Marine Le Pen’.

væsentligt og nødvendigt: at analysere Le Pens retorik for at afkode, hvad den i virkeligheden betyder.

Rodfæstet i højreradikal tænkning

Le Pen har tilsyneladende »brudt med hele den franske højreradikalismes historie« ved at gribe til den strategi, hun selv har kaldt »afdiabolisering«. Hun har distanceret sig fra alle, der kunne kompromittere hende – selv sin far, der kaldte gaskamrene »en detalje« i Anden Verdenskrigs historie.

Eltchaninoffs detektivarbejde afslører konkret og detaljeret, hvordan hele hendes tækning imidlertid forbliver rodfæstet i fransk højreradikal tænkning.

Ifølge Eltchaninoff har Le Pen lært sig at kommunikere en »subliminal racisme«, hvor ny retorik henviser til samme gamle tvangstanker i en underliggende konspirationsdiskurs. Når hun f.eks. kalder EU »for et redskab for finansmarkederne, der får sine ordrer fra Goldman Sachs«, er det ifølge forfatteren en antisemitisk talefigur i forklædning. Tilsvarende røber hendes »kunstfærdigt omskrevne« angreb på islam, at Front National er »en bevægelse, der behøver fjender«.

Nok har Le Pen forandret sit parti, men hun har ikke revet murene ned i det højreradikale hus for at bygge et nyt. Hun har kun rykket om på møblerne. Og at hun tabte præsidentvalget, betyder ikke, at sådanne taktikker ikke kan være effektive. 

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Michel Eltchaninoff: ’Inside the Mind of Marine Le Pen’. 192 sider. 12,99 pund. Hurst

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her