Læsetid: 3 min.

»Vi gjorde rimeligt meget, bare hvad vi havde lyst til«

For 50 år siden gjorde millioner af franske arbejdere og studenter oprør mod tingenes tilstand. I en ny interviewbog mindes 68’erne deres revolutionære ungdom og reflekterer over følelsen af at skabe historie
For 50 år siden gjorde millioner af franske arbejdere og studenter oprør mod tingenes tilstand. I en ny interviewbog mindes 68’erne deres revolutionære ungdom og reflekterer over følelsen af at skabe historie
7. april 2018

Sidste år var det Den Russiske Revolution, og i år er turen så kommet til ’68 i rækken af oprørsjubilæer: Fem årtier er der gået, siden store dele af verden strejkede, besatte, barrikaderede og demonstrerede mod den gamle verden.

I oprørets kulturelle efterliv er det især de parisiske studenter, der er blevet ophøjet til rullekraveklædte ikoner for et generationsopgør mod kapitalistisk ekspansion, imperialistisk krig, restriktiv seksualmoral, patriarkalske kønsnormer og andre fortrædeligheder.

Startskuddet blev givet i marts 1968, da Nanterre-universitetet i Paris truede en række studerende med eksklusion, fordi de havde deltaget i en sprælsk demonstration mod Vietnamkrigen.

En beslutsom gruppe studerende besatte universitetet, og protesterne spredte sig. I maj sluttede millioner af arbejdere sig til byernes unge og iværksatte generalstrejker, og oprøret forvandlede sig til det 20. århundredes største vesteuropæiske massebevægelse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Palle Yndal-Olsen
Palle Yndal-Olsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu