Læsetid: 4 min.

Jobs bog genfortalt som markedskritik

Filosoffen Christoph Türcke har genskrevet Jobs Bog som en fortælling om ækvivalens. Det er spændende læsning, men forbindelsen til hans afsluttende kritik af markedet bliver aldrig helt klar
14. april 2018

Hvorfor lider Job? Det Gamle Testamente er fyldt med historier om retfærdig lidelse, hvor Gud straffer synderne og skåner de fromme. Men Jobs Bog er en af de mere kryptiske fortællinger i Bibelen: Selv om Job er god og gudfrygtig, må han gennemgå forfærdelige lidelser.

På tysk er ’jobsbudskab’ (Hiobsbotschaft) et fast udtryk for dårlige nyheder, der kommer ud af det blå, hvilket filosoffen og religionskritikeren Christoph Türcke gør opmærksom på i sin nye bog, Umsonst leiden. Titlen betyder ’at lide omsonst’ eller ’for ingenting’, og heri påtager Türcke sig den opgave at løse mysteriet om Job.

Job er et rigt og fromt menneske, og Gud udpeger ham derfor for Satan som den bedste af sine tjenere. Men Satan spørger retorisk, om Job da er gudfrygtig ’for ingenting’? Er det ikke klart, han adlyder Gud, når han er velsignet med et så bekvemt liv? Og det er ifølge Türcke her, nøglen til fortællingen skal findes: Jobs Bog stiller spørgsmålet om ækvivalens. Den spørger til, om der er balance mellem handling og belønning, om godt besvares med godt, og ondt med ondt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu