Læsetid: 4 min.

Livet med bomben klokken tre minutter i tolv

Intet land har været så proppet med atombomber som det delte Tyskland under Den Kolde Krig. Bogen ’Leben ohne Bombe’ spænder en bue fra de tyske fysikeres bestræbelser på at skabe den ultimative bombe for både Hitler og under Manhattanprojektet til den aktuelle atomare ’modernisering’, hvor der ikke er nogen synlig vej ud af masseødelæggelsens mulighed
28. april 2018

»De sidste to år har viseren på verdensundergangsuret, The Doomsday Clock, stået på tre minutter i 12 – så tæt på midnat som i de tidlige 1980’ere. (...) Sandsynligheden for en global katastrofe er meget høj, og det, som skal ske for at minimere risikoen, skal ske meget snart.«

Så alarmerende begynder den ellers nøgterne tyske bog Livet med bomben – atomvåben i Tyskland af journalist Werner Sonne, der bl.a. er kendt som mangeårig USA-korrespondent for ARD. For i en verden med p.t. ni lande, der sidder på knap 15.000 strategiske og taktiske atomvåben, er der godt nok tale om en stærk reduktion siden 1980’erne. Alligevel er menneskehedens potentielle selvdestruktion atter et emne, vi bør tale både forfærdet og analytisk om.

Bogen, der har det (vest) tyske blik i centrum, griber først til klodens aktuelle sikkerhedssituation. Her er de beklemmende stikord bl.a. Nordkorea, Trump, russiske provokationer, små taktiske a-våben og beskidte terrorbomber. Den aktuelle ramme giver tyngde til atombombens komplicerede historie, som i høj grad er tysk.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu