Læsetid: 6 min.

Ny bog: Den digitale ufornuft underminerer den menneskelige fornuft

Milliarder af kroner er de seneste 20 år blevet brugt på undervisningsteknologier uden skyggen af evidens for, om brugerne af de nye devices bliver klogere og mere vidende af at bruge dem. Jesper Balslev leverer en veldokumenteret og tankevækkende kritik af tidens skræmmende edu-techno-hype
Milliarder af kroner er de seneste 20 år blevet brugt på undervisningsteknologier uden skyggen af evidens for, om brugerne af de nye devices bliver klogere og mere vidende af at bruge dem. Jesper Balslev leverer en veldokumenteret og tankevækkende kritik af tidens skræmmende edu-techno-hype

Nikolai Linares

21. april 2018

Uden en massiv satsning på de digitale læringsteknologier bliver vi en tabernation, og vi får ikke realiseret de lærendes potentialer. Informationssamfundet kræver flere computere i undervisningen, digitalt understøttet iværksætteri, et opgør med den traditionelle lærerrolle og livslang læring fra vugge til krukke. Ud med tavlerne, ind med skærmene. Farvel til håndskriften til fordel for fingrenes frie dans over tastaturet. Ud med bøgerne, ind med altid tilgængelige tjenester og gratis informationer via www, Google og Wikipedia.

Sådan har koret af stort set enslydende digitaliseringsivrige stemmer begrundet milliardstore offentlige investeringer i it-løsninger, pc’ere, iPads, smartboards, Etherpads etc. I årevis har politikere, forvaltningssystemer og lærdomsinstitutioner formeligt stået i kø for at finansiere den digitale implementering af vores kollektive midler.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Steen Bahnsen
 • Claus Gårde Henriksen
 • Eva Schwanenflügel
 • Torben K L Jensen
 • Carsten Munk
 • Lise Lotte Rahbek
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Jørn Andersen
 • Jakob Trägårdh
 • Bo Klindt Poulsen
 • Bettina Jensen
 • ulrik mortensen
 • Grethe Preisler
Steen Bahnsen, Claus Gårde Henriksen, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Carsten Munk, Lise Lotte Rahbek, Bjarne Bisgaard Jensen, Jørn Andersen, Jakob Trägårdh, Bo Klindt Poulsen , Bettina Jensen, ulrik mortensen og Grethe Preisler anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bettina Jensen

Endnu en nødvendig understregning af hvor komplet vanvittigt og tankeløst vi begår os med den omsiggribende IT-idioti.

Steen Bahnsen, Egon Stich, Anne Mette Jørgensen, Anne Lintrup, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Lise Lotte Rahbek og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
mike twardale

Meget it er indkøbt uden opkvalificering af lærene. Værsgo' her er ipads og digital whiteboards, god fornøjelse. Så er det klart, at der ikke er gevinster... Og mit subjektive indtryk er, at de fleste lærere ikke er it-kyndige. Selv på universitetet, har jeg hørt om problemer med email og vedhæftninger.

Karsten Aaen, Anne Mette Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Der er en hel massiv frakobling af det vi faktisk ved gavner udviklingen af det hele menneske; at lege med fantasien fysisk og mentalt ved at indlejre den kropsligt.

Fx at ønske at lære at skrive og tegne smukt og æstetisk, at bygge en hule til at gemme sig i for de omgivende krav sammen med sine venner, at have bevægelsesfrihed og elektronisk frihed fra konstante krav om tilstedeværelse på diverse sociale medier.

Vi starter ALT for tidligt med at give børn uhindret og ukritisk adgang til det ene elektroniske vidunderland efter det andet, hvorefter vi undres når de bliver mobbede eller asociale eller ensomme.

Vuggestuebørn skal sgu ikke spises af med en Ipad fremfor samvær med andre børn og voksne, men det bliver de nemt når den digitale barnepasser skal være stedfortræder for varme relationer.

Karsten Aaen, Steen Bahnsen og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Hvor er børns evne til at lege sanglege, selv arrangere rundbold, lege skjul, hinke?
Jeg ser det aldrig. Jo, de kan bruge redskaberne på en legeplads, de kan gå til fodbold, når der er en træner.
Meget få voksne jeg kender er i stand til at læse en bog, og jeg er selv under genoptræning.
Vi bliver bedraget og vi bedrager hinanden.
Bare det at jeg sidder her og skriver er jo fattigt.
Med It, intet postvæsen og cpr, der hackes er det en meget utryg og kold verden vi overlader til børn og oldebørn.
Jeg har før haft en pæn håndskrift . Nu er den grim.
Det fatale er, at vi mere end før ikke taler sammen,og telefonen er ikke til at tale i, men sende sms på. Vi er nemlig ikke forpligtet, for der er jo svarer på.

Eva Schwanenflügel, Karsten Aaen, Steen Bahnsen og Egon Stich anbefalede denne kommentar