Læsetid: 3 min.

Læst udefra: Venstrefløj, råb hurra for nationalstaten!

Vi må ikke overlade den positive fortælling om nationalstaten til højrepopulisterne, mener politologen Michael Bröning i sin meget tyske debatbog ’En lovsang til nationen’. For nationalstaten er det bedste værn mod en neoliberal globalisering
19. maj 2018

»En lovsang for nationalstaten? En forsvarstale for nationen? Hvorfor så ikke straks skåle for chauvinismen, råbe hurra for vold eller udstøde en patetisk bekendelse til udgrænsning og had?«

Så festligt indleder den tyske politolog Michael Bröning sin debatbog Lob der Nation: Weshalb wir den Nationalstaat nicht den Rechtspopulisten überlassen dürfen (En lovsang til nationen – hvorfor vi ikke må overlade nationalstaten til højrepopulisterne).

Som titlen antyder, taler Bröning især til den tyske venstrefløj – til daglig leder han afdelingen International politikanalyse ved Friedrich-Ebert-stiftelsen, der har tætte bånd til SPD.

Brönings kobling mellem vold, had og nationalstat er ikke overdrevet. Som han konstaterer, er der i Tyskland stadig stærk skepsis over for nationalstaten: I bakspejlet smadrede den en god portion af det 20. århundrede, og set ud af forruden anses den for at være både usolidarisk og ineffektiv i en globaliseret verden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gustav Alexander
Gustav Alexander anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu