Læsetid: 4 min.

Derfor Pernille

Holberg var først og fremmest oplysningsmenneske og rationalist, der lagde hovedvægten på, hvad der gavnede samfundet. Hans ’Natur- og Folkeretten’, der nu genudgives, står som en forståelsesnøgle til det, der filosofisk drev hele hans værk
9. juni 2018

Man skal ikke læse – eller se – mange af Ludvig Holbergs komedier, før personen Pernille springer i øjnene. Pernille, den evige tjenestepige, hvis selvberoende fornuft og moral, handlekraft og charme ofte vender en tilsyneladende uløselig intrige i den lykkelige slutnings retning og ændrer hovedpersonernes liv og væsen.

Pernille er Holbergs talerør. Kvinden har ordet. Alle andre tier og samtykker over for fornuftens stemme. Denne konstatering om Holbergs dramatiske værk har måske mere end noget andet at gøre med et af den alsidige forfatter og akademikers andre arbejdsområder, nemlig hans virke som juridisk lærd.

Juraen som nøgle til forståelse

Juraen fordrede ikke dengang embedseksamen, og juraen var sådan set ikke Holbergs fag. Men det handler i første række også om filosofien i folkeret og naturret, om hvilke emner Holberg (1684-1754) allerede i 1716 skrev sit bidrag til universitetsbrug, og som han senest reviderede i 1734. Altså et langvarigt virkefelt, som han lagde megen vægt på.

Senere forskere har opfattet netop dette værk som nøgle til forståelsen af den filosofiske raptus, der drev Holbergs øvrige virksomhed.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu